Синтез електролітичних потрійних сплавів з високою мікротвердістю - Ненастіна, Тетяна Олександрівна; Сахненко, Микола Дмитрович; Проскурина, Валерія Олегівна; Гапонова, Людмила Вікторівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
Метою роботи було вивчення впливу параметрів електролізу на хімічний склад, структуру, морфологію поверхні та фізико-механічні властивості покриттів потрійними сплавами CoNiZr. Досліджено формування потрійних сплавів CoNiZr з цитратного електроліту на поверхні міді в імпульсному режимі. Встановлено вплив рН електроліту, перемішування та густини струму на склад, морфологію поверхні та вихід за струмом і мікротвердість потрійних електролітичних сплавів. Отримані покриття характеризуються рівномірно розвиненою поверхнею без тріщин і достатньо високою та відтворюваною мікротвердістю. За результатами проведених експериментів встановлено, що мікротвердість покриття СоNіZr залежить від умов електролізу та властивостей електроліту, а вміст цирконію суттєво не впливає. На підставі проведених досліджень щодо визначення впливу параметрів електролізу на мікротвердість гальванічних покриттів виявлено, що властивості тернарних CoNiZr покриттів залежать від pH електроліту, температури та густини імпульсного струму. Проведені дослідження дозволяють визначити умови отримання якісних покриттів із заданими функціональними властивостями.

The aim of the work was to study the influence of electrolysis parameters on the chemical composition, structure, surface morphology and physical and mechanical properties of CoNiZr ternary alloy coatings. The formation of CoNiZr ternary alloys from citrate electrolyte on the copper surface in pulse mode was studied. The influence of electrolyte pH, mixing and current density on the composition, surface morphology and current yield and microhardness of ternary electrolytic alloys of the iron and zirconium subgroup was determined. The resulting coatings are characterized by a uniformly developed surface without cracks and sufficiently high and reproducible microhardness. Based on the results of the experiments, it can be concluded that the zirconium content does not affect the microhardness of the CoNiZr coating, but depends on the conditions of electrolysis and the properties of the electrolyte. Based on the conducted studies to determine the influence of electrolysis parameters on the microhardness of electroplated coatings, it was found that the properties of ternary CoNiZr coatings depend on the pH of the electrolyte, temperature and pulse current density. The conducted studies allow us to determine the conditions for obtaining high-quality coatings with specified functional properties.
Synthesis of electrolytic ternary alloys hich microhardness
Keywords: електролітичні сплави; тугоплавкі метали; електроосадження; мікротвердість; синтез; густина струму; refractory metals; electrolytic coatings; microhardness; current density; electrolytic alloys