Оцінювання ризиків міжнародних інноваційних проєктів - Лепський, Роман Сергійович; Ткачов, Максим Михайлович (Український державний університет науки і технологій, 2026)
У доповіді розкрито теоретичні та методичні засади оцінювання ризиків міжнародних інноваційних проєктів в умовах глобалізації та цифровізації економіки. Обґрунтовано сутність ризиків інноваційної діяльності, їх класифікацію та специфіку в міжнародному середовищі. Проаналізовано сучасні методи якісного та кількісного оцінювання ризиків, визначено роль фінансово-економічного аналізу та інтегральних показників ризиковості. Доведено необхідність застосування комплексного підходу до управління ризиками з урахуванням технологічних, інституційних, ринкових та геополітичних факторів. Визначено перспективи вдосконалення систем ризик-менеджменту міжнародних інноваційних проєктів на основі цифрових аналітичних інструментів.

The report reveals the theoretical and methodological foundations of risk assessment in international innovation projects under the conditions of globalization and digitalization of the economy. The essence of risks in innovation activities, their classification, and specific features in the international environment are substantiated. Modern methods of qualitative and quantitative risk assessment are analyzed, with emphasis on the role of financial and economic analysis and integral risk indicators. The necessity of applying a comprehensive approach to risk management, taking into account technological, institutional, market, and geopolitical factors, is demonstrated. Prospects for improving risk management systems of international innovation projects based on digital analytical tools are outlined.
Risk assessment of international innovation projects
Keywords: міжнародні інноваційні проєкти; оцінювання ризиків; ризик-менеджмент; інноваційна діяльність; технологічні ризики; international innovation projects; risk assessment; risk management; innovation activity; technological risks