Імпульсний електроліз хромоксидного покриття на нержавіючий сталі - Штефан, Вікторія Володимирівна; Баламут, Наталія Сергіївна; Кануннікова, Надія Олександрівна; Кобзєв, Олександр Вікторович (Видавничий дім "Гельветика", 2022)
Металоксидні матеріали часто використовуються для різних цілей у військовій техніці, що дають цікаві результати, особливо завдяки їх міцності, корозійної стійкості, низькій питомій вазі та іншим властивостям. Так поширеним використання оксидних покриттів є, наприклад, виготовлення ствола автоматичної стрілецької зброї. Основними галузями застосування металоксидних покриттів є машинобудування, хімічна, нафтохімічна, автомобільна, металургійна промисловості, медицина, радіоелектроніка, будівництво тощо. Діапазон застосування цих матеріалів збільшується з кожним днем та можна з певністю заявити, що це матеріали майбутнього. Нержавіюча сталь використовується у всіх сферах діяльності людини, починаючи від важкого машинобудування і закінчуючи електронікою та механікою. Дослідження закономірностей кінетики формування металоксидних покриттів на сталі важливо, оскільки вони мають практичну значимість в таких технологіях, як обробка поверхні матеріалів і електрохімічний захист металів і сплавів від корозії. Відсутність достовірних відомостей про кінетику та механізми формування металоксидних покриттів високолегованих нержавіючих сталей є актуальним, оскільки вони повинні бути в основі про гнозування властивостей покриттів та розробки протикорозійного захисту. Особливо важливі такі дослідження для електрохімічних процесів, в яких склад реакційних мас в ході формування матеріалу змінюється і, відповідно, змінюється його властивості. Імпульсний умови ведення електролізу допо магають зрозуміти фактори впливу режиму процесу на процес формування металоксидної поверхні. В роботі показано вплив параметрів нестаціонарного електролізу, таких як, амплітуда, скважність, тривалість імпульсу та паузі, наявність зворотного імпульсу на структуру на текстуру поверхні хромвмісних покриттів. Експериментально доведено, що величина скважності має домінуючий вплив на осадження суцільного катодного шару. Дослідження морфології показали, що за текстурою осад формується у вигляді глобул, розмір яких залежить від параметрів режиму імпульсного електролізу.

Metal oxide materials are often used for various purposes in military equipment, which give interesting results, especially due to their strength, corrosion resistance, low specific gravity and other properties. The most common use of oxide coatings is, for example, the manufacture of automatic small arms. The main areas of application of metal oxide coatings are mechanical engineering, chemical, petrochemical, automotive, metallurgical industries, medicine, electronics, construction and more. The range of applications of these materials is increasing day by day and it is safe to say that these are the materials of the future. Stainless steel is used in all areas of human activity, from heavy engineering to electronics and mechanics. The study of the laws of kinetics of the formation of metal oxide coatings on steel is important because they are of practical importance in technologies such as surface treatment of materials and electrochemical protection of metals and alloys from corrosion. The lack of reliable information on the kinetics and mechanisms of the formation of metal oxide coatings on high-alloy stainless steels is relevant, as they should be the basis for predicting the properties of coatings and the development of corrosion protection. Such studies are especially important for electrochemical processes in which the composition of the reaction masses during the formation of the material changes and, accordingly, changes its properties. Pulse conditions of electrolysis help to understand the factors influencing the process regime on the process of metal oxide surface formation. The paper shows the influence of non-stationary electrolysis parameters, such as amplitude, borehole, pulse duration and pause, the presence of the reverse pulse on the structure and texture of the surface of chromium containing coatings. It has been experimentally proven that the amount of borehole has a dominant effect on the deposition of a solid cathode layer. Studies of morphology have shown that the texture of the sediment is formed in the form of globules, the size of which depends on the parameters of the pulse electrolysis regime.
Pulse electrolysis of chromoxide coating on stainless steel
Keywords: сталь; хромоксидне покриття; морфологія; імпульсний електроліз; steel; chromoxide coating; morphology; pulse electrolysis