Впровадження міжнародного досвіду щодо обліку та звітності програм пенсійного забезпечення - Кузнецова, Світлана Олександрівна; Солдатенкова, Тетяна Вікторівна (Житомирський державний технологічний університет, 2017)
На сучасному етапі розвитку економіки України більшість населення пенсійного віку не мають можливості забезпечити собі гідну старість. Тому постає питання в реформуванні пенсійного забезпечення. Така необхідність викликана низкою економічних, демографічних, соціально-політичних факторів. Сьогодні ця проблема актуальна в багатьох країнах світу незалежно від рівня економічного розвитку, що обумовлено ускладненням економічної ситуації, старінням населення, зміною його вікової структури тощо. Досліджуються теоретичні та практичні аспекти щодо обліку та звітності програм пенсійного забезпечення, а також можливих пропозицій щодо покращення пенсійної системи України. Викладено сутність програм пенсійного забезпечення та досліджено організацію роботи трирівневої моделі пенсійної системи. Також у публікації розглянуто зарубіжний досвід запровадження накопичувальної пенсійної системи і можливості застосування її в Україні. Проте аналіз засвідчив, що існують проблеми для впровадження накопичувальної пенсійної системи в Україні. Тому було запропоновано рішення щодо покращення матеріального забезпечення пенсіонерів. А саме, аби в подальшому дана програма запрацювала необхідно досягти економічної, соціальної стабільності в Україні. Саме тоді працездатне населення буде мати змогу відкладати собі на старість за трьома напрямками.Таким чином, впроваджена нова накопичувальна пенсійна система буде спрямована на виховання економічної самостійності та відповідальності громадян за свій матеріальний добробут після виходу на пенсію.
Implementation of international experience in accounting and reporting of retirement benefit programs
Keywords: пенсійна система; пенсійне страхування; накопичувальна професійна пенсійна програма; накопичувальна система пенсійного страхування; Пенсійний фонд; роботодавці; працівники