Аналіз адаптивних можливостей серцево-судинної системи студенток 1-2 курсів НТУ "ХПІ" - Арабаджи, Анна Юріївна; Федорина, Тетяна Євгеніївна; Фоменко, Вікторія Вікторівна (Національний педагогічний університет ім. М. П. Драгоманова, 2019)
Проведено анкетування студентів та зроблений аналіз показників основних цінностей студентської молоді. Розроблена комплексна методика для занять ґрунтована на засобах і методах легкої атлетики. Проведено дослідження адаптаційних можливостей організму студентів, під час занять легкою атлетикою. Дана порівняльна характеристика процесу адаптації студентів першого та другого року навчання. Для аналізу адаптаційних можливостей використовувався метод варіаційної пульсометрії. Розглядаються основні напрями вдосконалення процесу фізичного виховання студентів ВНЗ. Акцентується увага на необхідності пошуку нових ефективних напрямків оздоровлення студентів, підвищення рівня їх фізичного розвитку та підготовленості. Показано, що процеси адаптації студентів, оцінені по характеру змін показників сердечного ритму мають позитивні тенденції протягом обох курсів при регулярних фізичних навантаженнях. Отримані результати дають можливість стверджувати, що виконання фізичних вправ позитивно впливає на всі ланки рухового апарату, що дозволяє зберегти й розвинути високу рухливість в опорно-руховому апарату.

The article provides analysis of students’ life values in attitude of health and factors of healthy lifestyle. A survey for the students was conducted and analyzed indicators of the basic values of student youth. Comprehensive methodology for physical exercises is developed based on facilities and methods of athletics. Research of adaptive capabilities of the students’ organism during their study of athletics was conducted. There is comparative characteristic of the process of adaptation of the students the first and second year of study in the article. The method of variation pulsometry was used to analyze adaptive capabilities. There are main directions of improvement of the process of physical education of university students considered in the article. The article emphasizes on the need to find new effective ways to improve students' health, improve their physical condition and preparedness. In the article is shown that the processes of adaptation of students, evaluated by the nature of changes in heart rate indices, have positive trends during both courses with regular physical loads. All the obtained results make it possible to assert that the physical exercises positively affect all parts of the musculoskeletal system. The physical exercises allow maintaining and developing high mobility in the musculoskeletal system.
Analysis of the adaptive capabilities of the cardiovascular system of girl students’ 1st and 2nd year of education in NTU "KPI"
Keywords: здоров'я; оздоровлення; студенти; фізичне виховання; пульсометрія; легка атлетика; health; improvement; students; physical education; pulsometry; athletics; sanitation