Діджиталіізація конструкторської діяльності в екосистемній моделі організації праці конструктора - Потапов, Федір Вікторович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2026)
У статті досліджено сутність діджиталізації конструкторської діяльності в умовах переходу до екосистемної моделі організації праці. Обґрунтовано, що сучасний розвиток цифрових технологій, штучного інтелекту та кіберфізичних систем трансформує традиційну інженерну діяльність у напрямі формування гібридних людино-машинних середовищ. Визначено ключові характеристики інтелектуалізації: інтеграція знань, автоматизація рутинних операцій, використання цифрових двійників, когнітивних систем і колективного інтелекту. Розкрито сутність екосистемної моделі організації праці конструктора як відкритої, мережевої, динамічної системи взаємодії учасників, цифрових платформ і інтелектуальних інструментів. Встановлено відмінності між традиційною та екосистемною моделями, зокрема за рівнем інтеграції, адаптивності, роллю даних і характером прийняття рішень. Доведено, що інтелектуалізація конструкторської діяльності є ключовим фактором підвищення ефективності інноваційних і конкурентоспроможності підприємств у контексті Industry 4.0–5.0. Зазначено, що сучасний етап процесів розвитку машинобудування характеризується глибокою трансформацією конструкторської діяльності під впливом процесів діджиталізації, інтелектуалізації та переходу до екосистемних моделей організації виробництва. Обгрунтовано, що традиційні підходи до організації праці конструктора, що базувалися на ієрархічних структурах управління та локалізованих функціональних підрозділах, поступово втрачають свою ефективність в умовах високої складності інноваційних продуктів, скорочення життєвих циклів техніки та зростання ролі міждисциплінарної взаємодії. Доведено що у результаті відбувається перехід від традиційного інженерного мислення до інтелектуально-підтриманого проєктування, де значна частина аналітичних, розрахункових і навіть творчих функцій делегується цифровим системам.

The article explores the essence of digitalization of design activity in the context of transition to an ecosystem model of labor organization. It is substantiated that the modern development of digital technologies, artificial intelligence and cyber-physical systems transforms traditional engineering activity towards the formation of hybrid human-machine environments. The key characteristics of intellectualization are determined: integration of knowledge, automation of routine operations, use of digital twins, cognitive systems and collective intelligence. The essence of the ecosystem model of designer’s work organization is revealed as an open, networked, dynamic system of interaction of participants, digital platforms and intellectual tools. The differences between the traditional and ecosystem models are established, in particular in terms of the level of integration, adaptability, the role of data and the nature of decision-making. It is proved that intellectualization of design activity is a key factor in increasing the efficiency of innovation processes and the competitiveness of enterprises in the context of Industry 4.0–5.0. It is noted that the modern stage of development of mechanical engineering is characterized by a deep transformation of design activity under the influence of processes of digitalization, intellectualization and transition to ecosystem models of production organization. It is substantiated that traditional approaches to the organization of the designer's work, which were based on hierarchical management structures and localized functional units, are gradually losing their effectiveness in conditions of high complexity of innovative products, shortening of equipment life cycles and increasing the role of interdisciplinary interaction. It is proven that as a result there is a transition from traditional engineering thinking to intellectually supported design, where a significant part of analytical, computational and even creative functions are delegated to digital systems.
Digitalization of design activity in the ecosystem model of designer’s work organization
Keywords: діджиталізації; цифрові системи; цифрові двійники; ефективність; генеративне проектування; digitalization; digital systems; digital twins; efficiency; generative design