Особливості бізнес-моделі соціального підприємства - Пісецька, Тетяна Вікторівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
Сучасні виклики породжують нові, більш ефективні методи, інструменти та ідеї для виживання бізнесу. Війна, руйнування підприємств і інфраструктури, спад економіки, переміщення людей в межах і за межі країни, збільшення кількості постраждалих -все це поряд з іншими чинниками є поштовхом до пошуку та застосування оптимізаційних механізмів, які сприяють збереженню економічної стабільності вмежах допустимих параметрів. У зв'язку з нагальною необхідністю швидкої адаптації до кризових умов та вирішення соціальних проблем, соціальне підприємництво стає ефективним інструментом для реалізації інноваційних підходів. Однак для досягнення стійкості та максимального соціального впливу, важливо визначити ті складові бізнес-моделі соціального підприємства (СП), які б відображали як економічні, так і соціальні цілі підприємства. Важливим елементом в конструюванні бізнес-моделі для СП є оцінка соціального впливу. Challenging times give rise to new, more effective methods, tools and innovations for business survival. War, economic decline, displacement of people within and outside the borders of the country, increase in the number of victims -all this, including, is an impetus for the search and application of optimized mechanisms that contribute to the preservation of economic stability within acceptable parameters.In connection with the need for quick adaptation to crisis conditions and solving social problems, social entrepreneurship becomes an effective tool for implementing innovative approaches.However, to achieve sustainability and maximize social impact, it is crucial to identify the components of a social enterprise's business model that reflectboth the economic and social goals of the enterprise. An important element in constructing a business model for a SE is the assessment of social impact.
Features of the business model of the social enterprise
Keywords: підприємництво; соціальне підприємство; бізнес-модель; ефективність; оцінка; відновлення; місія; entrepreneurship; social; enterprise; business model; mission; effectiveness; evaluation; restoration