Питання стереотипів "свій" – "чужий" та група стереотипів "ворог" – "друг" у народних українських казках у призмі розгляду питання ідентичності та футурології - Годзь, Наталія Борисівна (Національний університет "Острозька академія", 2013)
Стаття присвячена питанню дії культурних стереотипів та їх значення на прикладі текстів українських народних казок та формування, відтворення ідентичності за їх допомогою. Також наголошується на необхідності розгляду питань ідентичності з приводу футурологічних досліджень, бо кожна етнічна група скерована не тільки у минуле, але й головною метою має збереження власної ідентичності й у майбутньому.

In article by author is considered action cultural stereotype on example text Ukrainian public fairy tales and questions of the shaping identity with their help. On our glance, each ethnic group was made for study itself in past not only, but also the main by purpose sees its conservation in the future.
Correlation stereotype "our" – "strange" and group stereotypes "enemy" – "friend" in the Ukrainian popular folk fairy tales in context of consideration of the question identity and futurology
Keywords: фольклор український; етнос; стереотип культурний; Ukrainian folklore; ethnos; cultural stereotype