Нові композиції деемульгаторів для зневоднення важких нафт - Шищак, Максим Миронович; Топільницький, Петро Іванович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
Створено нові деемульгуючі композиції на основі комерційних деемульгаторів Dissolvan (Clariant, Швейцарія) та визначено їх ефективність в процесі зневоднення важких нафт українських родовищ. Встановлено, що ступінь зневоднення досліджуваних нафт при використанні розроблених композицій коливається від ~40% до 94,5%. New demulsifying compositions based on Dissolvan (Clariant, Switzerland) commercial demulsifiers were created and their effectiveness in the dewatering process of heavy oils from Ukrainian fields was determined. It was found that when using the developed compositions the degree of dewatering of oils under study ranges from ~40% to 94.5%.
Keywords: деемульгатор; важка нафта; зневоднення; demulsifier; heavy oil; dehydration