Методичні вказівки до практичних занять та виконання розрахункового завдання з курсу "Управління техногенною та екологічною безпекою" - Самойленко, Наталія Миколаївна; Аверченко, Валентина Іллівна; Пітак, Інна Вячеславівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2017)
Екологічна безпека підприємства оцінюється групами показників, до яких входять обсяги надходження у довкілля забруднюючих речовин і рівнів шкідливих фізичних впливів, характеристики технічного стану виробництва, а також еколого-економічні показники. Останні відносяться до вартісного аспекту екологічної безпеки підприємства, який залежить від рівня досконалості управління екобезпекою, що здійснюється на ньому у поточний час. У цьому контексті екологічні податки стають стимулом до зменшення забруднення довкілля на підприємстві та запровадження на ньому ресурсозберігаючих технологій.. Екологічний податок – загальнодержавний обов’язковий платіж, що справляється з фактичних обсягів викидів в атмосферу, скидів у водні об’єкти забруднюючих речовин, у тому числі скидів понаднормативних забруднень промислових та інших стічних вод через систему каналізації населених пунктів, розміщення відходів та утворення і тимчасове зберігання радіоактивних відходів понад установлений особливими умовами ліцензії строк. Ціллю виконання студентами розрахунків, представлених у даних вказівках, є: – ознайомлення з методикою визначення екологічних податків, які сплачує підприємство згідно з законодавством України; – аналіз зв'язку між типом забруднюючої речовини і обсягу її надходження у компоненти довкілля та розміром екологічного податку; – набуття навичок розрахунків екологічних податків та оцінки їх розміру з точки зору управління екологічною безпекою на підприємстві; – розробка рекомендацій щодо пріоритетних та інших природоохоронних заходів, які необхідно здійснити на підприємстві для зменшення розміру екологічних податків, що сплачуються у держбюджет. Методичні вказівки призначені для їх використання на практичних заняттях та при виконанні розрахункової роботи. При цьому на практичних заняттях розглядається методика розрахунку та приклади визначення екологічних податків по типам забруднень та елементам довкілля. Одержані на таких заняттях навички використовуються при виконанні розрахункової роботи, варіанти завдань якої приводяться у даних вказівках.
Keywords: методичні вказівки; хімічні технології; забруднюючі речовини; екологія