Тюремна школа у Харкові (кінець XIX ст.) - Кравченко, Р. І. (НТУ "ХПІ", 2013)
Стаття присвячена вивченню процесу створення наприкінці ХІХ ст. недільної школи грамотності при Харківській губернській в’язниці. Проаналізовано обставини виникнення школи, форми занять з арештантами, розглянуто участь громадськості міста у функціонуванні школи.

The article covers the research of the creation process of the Sunday literacy school by the Kharkiv province prison in the end of the 19th century. There have been analyzed the circumstances of the school creation, the forms of classes for the prisoners and the city public participation in the prison school activity.
Keywords: тюрма; виправлення; арештанти; читання; Слобожанщина; reformation; prison; school; prisoners; reading