Близька і далека гідродинамічна взаємодія у процесах селективної агрегації вугілля гідрофобними реагентами - Білецький, Володимир Стефанович; Сургова, Н. В. (Національний гірничий університет, 2011)
Традиційні методи збагачення вугілля – флотація, відсадка, важкосередовищна сепарація, а також гвинтова сепарація та концентрація на столах малоефективні для тонкого матеріалу крупністю менше 50-30 мкм. Розробка високоефективних технічних рішень, які забезпечують вилучення з пульпи ультратонких класів вугілля – одна з найбільш актуальних проблем вуглезбагачення. Аналіз досліджень і публікацій. Перспективним методом підготовки тонкодисперсного вугілля 0-100(50) мкм до флотації є його селективна агрегація (флокуляція, агломерація) гідрофобними реагентами. У роботах Г. Румпфа, Д. Невiтта, А. Єлiшевича, В. Бiлецького, Ю. Папушина, С. Сергеєва розглянута адгезійна гіпотеза селективної агрегації гідрофобних матеріалів. Термодинамiчна гiпотеза висунута В. Шилаєвим та М. Нiколаєвим. "Амальгамна" гiпотеза розвинута А. Єлiшевичем та Ю. Папушиним. "Коалесцентра" гіпотеза висунута В. Шилаєвим та М. Нiколаєвим, потiм розвинута В. Бiлецьким та П. Сергеєвим. Масово-статистичну гiпотезу селективної агрегації обстоює П. Сергеєв. Разом з тим, найбільш продуктивним підходом до аналізу процесу селективної агрегації вугілля є феноменологічний, який застосовується, зокрема в роботах В. Білецького, Ю. Папушина, П. Сергєєва, А. Кхелуфі, В. Залевського та ін. Мета роботи – розгляд і аналіз близької і далекої гідродинамічної взаємодії у процесах селективної агрегації вугілля гідрофобними реагентами.
Keywords: флотація; електростатичні сили; електричний шар; турбулентний режим; вихiдне вугiлля