Методичні вказівки для поточного, проміжного та підсумкового контролю знань з навчальної дисципліни "Соціальна відповідальність і бізнес-етика" - Коптєва (Фадєєва), Ганна Миколаївна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
Дисципліна спрямована на формування у майбутніх фахівців системи знань, що дозволяють успішно адаптуватися до середовища з метою професійного росту під час навчання, на роботі, у різних колективах, а також у процесі керівництва людьми, зокрема базових знань з теорії та практики ділової етики та соціальної відповідальності; набуття відповідних професійних компетенцій, що забезпечують соціально відповідальну поведінку з дотриманням різного роду етичних норм; розуміння системи цінностей, поглядів, норм поведінки ділових людей; розкриття сучасних наукових концепцій, понять, методів і технологій підвищення ефективності управління бізнесом завдяки правильному використанню менеджерами різних рівнів етичних принципів ведення бізнесу, моральних норм і стандартів та створення цілісної системи соціально-етичного управління бізнес-процесами в організації. Соціальна відповідальність і бізнес-етика – це дисципліна циклу загальної професійної підготовки здобувачів вищої освіти магістерського рівня підготовки спеціальності 073 «Менеджмент». Предметом вивчення навчальної дисципліни «Соціальна відповідальність і бізнес-етика» є теоретико-методологічні, методичні та організаційно-економічні аспекти формування і розвитку соціальної відповідальності та бізнес-етики. Метою викладання навчальної дисципліни «Соціальна відповідальність і бізнес-етика» є вивчення теоретичних і прикладних аспектів етики в бізнес-середовищі та формування відповідного рівня соціальної і корпоративної відповідальності при здійсненні ділового спілкування. Основним завданням викладання дисципліни є надання студентам цілісну систему знань про актуальні проблеми сучасного етичного знання; методологію виокремлення моральної проблематики в реаліях економічної практики сьогодення. У результаті навчання студенти мають не лише продемонструвати масив теоретичних знань, але й засвоїти та використовувати ці знання у своїх самостійних дослідженнях/аналітичних оглядах економічних практик та управлінських стратегій корпорацій/організацій на підставі етичних суджень, що, у свою чергу, сприятиме підвищенню рівня моральної свідомості професіоналів у сфері бізнесу, засвоєнню ними моральних ціннісних орієнтацій та морально-нормативних стандартів бізнесу.
Keywords: методичні вказівки; контроль знань; соціальна відповідальність; бізнес-етика; етика бізнесу; соціальне партнерство