Восстановление кислорода на электродах на основе нанодисперсного ZnO - Линючева, О. В.; Колбасова, И. Г.; Воробец, В. С. (НТУ "ХПИ", 2008)
Були досліджені електрокаталітичні властивості елктродів на основі нанодисперсного оксиду цинка, отриманих електрохімічним методом, в процесі електровідновлення розчиненого кисню. Середній розмір наночастинок ZnO визначався за допомогою фотоелектрохімічних досліджень і складав d=4-5 нм. Показано, що сумісне електрохімічне осадження наночастинок ZnO і барвника еозина Н приводить к зменшенню перенапруги виділення кисню. Також електроди на основі нанодисперсного ZnO мають стабільні характеристики в процесі електровідновлення кисню в фізіологічному і ізотонічному розчині NaCl.

Electrocatalytic properties of electrodes based on nanodispersed zinc oxide obtained by an electrochemical method, at dissolved oxygen electroreductionare investigated. The mean size of ZnO nanoparticles in a film determined from photoelectrochemical investigation was d=4-5 nm. It is shown, that co-deposition of ZnO nanoparticles and eosine Н results in decrease of O₂ reduction potential. It is established, that electrodes based on nanodispersed ZnO have stable characteristics during О₂ electror eduction in physiological and isotonic NaCl solution.
Keywords: химические процессы; наночастицы; пленка; электролиты; хлорсеребряный электрод; ХСЭ