Методичні вказівки до практичних занять та самостійної роботи з дисципліни "Маркетинговий менеджмент IT-продуктів" - Мащенко, Марина Анатоліївна; Лісна, Ірина Федорівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
Актуальність дисципліни «Маркетинговий менеджмент IT-продуктів» зумовлена необхідністю формування у здобувачів вищої освіти сучасного уявлення про специфіку управління маркетинговими процесами в галузі інформаційних технологій. Оволодіння знаннями з маркетингового менеджменту у сфері IT є передумовою для розуміння закономірностей функціонування цифрових ринків, розробки конкурентоспроможних ІТ-продуктів, підвищення ефективності їх просування та забезпечення сталого розвитку бізнесу. У процесі вивчення дисципліни студенти набувають знань про особливості формування та реалізації маркетингових стратегій для ІТ-продуктів, опановують інструментарій аналізу ринку цифрових технологій, вивчають специфіку позиціонування ІТ-продуктів, управління брендом, організації комунікацій та взаємодії з цільовими аудиторіями. Дисципліна сприяє розвитку навичок стратегічного мислення, здатності приймати управлінські рішення у сфері високотехнологічних бізнес-проєктів та формуванню конкурентних переваг ІТ-компаній на глобальному ринку. Метою навчальної дисципліни «Маркетинговий менеджмент IT-продуктів» є формування у здобувачів вищої освіти системного уявлення про сутність та зміст маркетингової діяльності у сфері інформаційних технологій, розвиток умінь комплексно планувати, організовувати та контролювати маркетингові процеси на різних етапах життєвого циклу ІТ-продукту. Вивчення дисципліни спрямоване на опанування студентами сучасних підходів до дослідження споживчих потреб, оцінювання кон’юнктури ІТ-ринків, розробки та реалізації маркетингових стратегій просування цифрових продуктів і сервісів, управління відносинами з клієнтами та партнерами. Особлива увага приділяється вивченню практичних кейсів, аналізу реальних бізнес-моделей провідних ІТ-компаній, ознайомленню з найкращими світовими практиками використання інноваційних маркетингових технологій. Дисципліна «Маркетинговий менеджмент IT-продуктів» належить до циклу обов’язкової професійної підготовки за спеціальністю 076 «Підприємництво та торгівля» другого (магістерського) рівня всіх форм навчання відповідно до навчального плану. У процесі підготовки до опанування дисципліни студентам рекомендовано опрацювати лекційні матеріали, ознайомитися з науково-практичними джерелами, а також з реальними кейсами компаній.
Keywords: методичні вказівки; практичні заняття; самостійна робота; маркетинговий менеджмент; IT-продукти; підприємництво