Сучасні рішення при створенні біоактивних склокристалічних покриттів по титану медичного призначення - Шадріна, Галина Миколаївна (НТУ "ХПІ", 2014)
У статті наведено основні проблеми при створенні та довготривалому використанні біоактивних компонентів імплантатів кульшового суглобу та нижньої щелепи. Розглянуто шляхи покращення біосумісності та механічних характеристик існуючих матеріалів даного призначення. Встановлено, що сучасним вирішенням проблеми нестабільності імплантату є створення кальційсилікофосфатного склокристалічного покриття з об’ємно закристалізованою структурою. Запропоновано технологічну схему одержання біоактивних склокристалічних покриттів по титановим сплавам. Досліджено основні показники експлуатаційних, механічних та хімічних властивостей одержаних покриттів. Обгрунтовано можливість використання одержаних матеріалів на навантажувальних ділянках кістки.

Main problems of creation and long-term use of bioactive components of hip joint and lower jaw bone implants are given in the article. Methods of improving biocompatibility and mechanical characteristics of existing materials for this application are reviewed. It has been established that the modern solution of the problem of implant instability is creation of calcium silicophosphate glassceramic coatings that have a structure crystallized in volume. Technological scheme for obtaining bioactive glass-ceramic coatings on titanium alloys is proposed. Main characteristics of performance, mechanical and chemical properties have been investigated. The possibility of use of these materials on the loaded bone areas is substantiated.
Modern solutions for creation of bioactive glass-ceramic coatings on titanium for medical applications
Keywords: ендопротезування; відновлювальна медицина; кальційфосфатні покриття; біосумісність; титанові сплави; шлікерна технологія; calcium phosphate coatings; biocompatibility; titanium alloys; slip technology