Профілювання довгомірних гвинтоподібних труб теплообміників обкаткою роликами без використання оправки - Маковей, В. О.; Мельник, В. С. (НТУ "ХПІ", 2015)
Розглянуті дві технології та оснащення для виготовлення довгомірних гвинтоподібних трубок теплообмінників довжиною 2…4 м без використання оправок шляхом деформування одночасно двома обкатними головками та методом профілювання гвинтових канавок обкатною головкою з планетарним обертанням роликів при переміщені труби в осьовому напрямку, проведено ряд експериментальних досліджень і встановлена можливість виготовлення якісних гвинтових профілів на трубках теплообмінників з латуні та алюмінієвого сплаву глибиною до 1,5 мм за 1 прохід, що достатньо для підвищення теплопередачі на 30…50 %.

Considered two technologies and equipment for the manufacture of long spiral tube heat exchangers length 2 ... 4 m without mandrels by deformation simultaneously two rolling heads and the method of forming helical grooves rolling head of planetary rotation rollers with displaced pipe in the axial direction, a series of experimental studies and established the possibility production quality screw profiles for heat exchangers tubes of brass and aluminum alloy depth of 1.5 mm by 1 pass, enough to increase heat transfer by 30 ... 50%. Comparison spiral tubes obtained by these technologies and checked the possibility of such products in many transitional profiling. Found that many transitional profiling does not lead to positive effect.
Profiling of long helical tube heat exchangers running rollers without mandrel
Keywords: трьохроликова обкатна головка; однороликова обкатна головка; гвинтова канавка; теплопередача; three roller rolling head; one roller rolling head; helical tube; helical groove; heat exchanger; spiral tube