Місце Донбасу в мовному просторі України - Шленьова, Марина Генадіївна (Харківський національний педагогічний університет ім. Г. С. Сковороди, 2014)
У статті розглядається характеристика мовного простору Донбасу. Детально репрезентуються просторові образи позначеного регіону та специфіка мовної картини світу в поетичній спадщині поетів. Також розглядаються особливості зображення архетипних образів крізь традиційно світоглядний континуум авторів Донбасу. Робиться висновок щодо обумовленості об'ємної індивідуальної мовної моделі просторової організації в поетичному доробку митців Донбасу різнотипними конкретизаторами мовної картини світу, яку автори відтворюють за законами жанру, в рамках якого втілюють своє завдання.

The article observes the characteristic of Donbass language space. Spatial images of the designated region and specifics of the language picture of the world in poetic inheritance of poets are characterized in details. The features of the archetypical images presentation through the traditionally world outlook continuum of Donbass authors are also considered. The conclusion is made concerning conditionality of the individual language model volume of the spatial organization in the poetic inheritance of Donbass poets which is stipulated by polytypic specifiers of the language picture of the world which authors represents inside the frames of a genre within they carry out the task.
Place of Donbass in language space of Ukraine
Keywords: простір; образ; слово; топонім; гідронім; епітет; метафора; порівняння; space; image; word; toponym; hydronym; epithet; metaphor; comparison