Інформаційно-аналітичне забезпечення рішень у сфері безпеки життєдіяльності - Латіф-Зада, Ісмаїл; Євтушенко, Наталія Сергіївна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
Розглянуто значення інформаційних та експертних систем у забезпеченні безпеки життєдіяльності та управлінні ризиками. Описано використання сучасних технологій, зокрема штучного інтелекту, Big Data та Інтернету речей, для підвищення ефективності моніторингу й реагування на загрози.

The importance of information and expert systems in ensuring life safety and risk management is considered. The use of modern technologies, in particular artificial intelligence, Big Data and the Internet of Things, to increase the effectiveness of monitoring and responding to threats is described.
Information and analytical support for decisions in the field of life safety
Keywords: безпека життєдіяльності; інформаційні системи; експертні системи; штучний інтелект; моніторинг; управління ризиками; life safety; information systems; expert systems; artificial intelligence; monitoring; risk management