Методичні вказівки до виконання практичних робіт з дисципліни "Інноваційне підприємництво та управління стартап – проєктами" - Літвінова, Юлія Сергіївна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
Головним стимулюючим елементом зростання будь-якої сучасної економіки ринкового типу є - розвиток малого та середнього підприємництва. Саме мале та середнє підприємництво сьогодні забезпечує формування середнього класу, який все більше постає опорою для суспільства будь-якої країни. При цьому, слід зазначити, що розвиток саме цього сектору економіки потребує розповсюдження та підтримки молодіжного підприємництва, яке у свою чергу, сприяє професійній та особистій самореалізації молодих підприємців, поліпшенню їх матеріального становища, отриманню різноманітного досвіду та вирішенню проблеми зайнятості. Ключову роль у підтримці молодих підприємців відіграють три взаємодіючі сили: держава; угода; університети. Для підвищення ефективності підтримки молодіжного підприємництва ці сегменти повинні тісно співпрацювати. Під час курсу студенти матимуть можливість створювати власні проекти та подавати їх на конкурс стартапів. Практикум створений з метою поєднання самостійної роботи здобувача з роботою на лекціях та практичних заняттях. У практикумі представлено завдання, ділові ігри, питання для самоперевірки, список рекомендованої літератури. З метою засвоєння теоретичних знань з кожної теми передбачені практичні завдання, що стосуються відповідного етапу створення власного стартапу. Також передбачено можливість розробки прототипів своїх ідей, здійснення анкетування та участі у ділових іграх. Це забезпечує самостійність навчання, сприяє глибокому і всебічному вивченню навчальної дисципліни «Інноваційне підприємництво та управління стартап проектами», дає можливість навчитися швидко й правильно орієнтуватися у вихідній інформації та вирішувати важливі питання, що стосуються інноваційного підприємництва взагалі та створення та управління стартапу зокрема.
Keywords: методичні вказівки; розрахунок внутрішньої норми прибутковості; вибір інноваційної стратегії; інноваційний менеджмент; розрахунок терміну окупності; розрахунок чистого дисконтованого доходу