Покриття деревостружкових плит для своєчасної ідентифікації небезпеки при їх експлуатації - Акмен, Вікторія Олександрівна; Сорокіна, Світлана Вікторівна; Кальницька, Ольга (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2018)
У зв’язку із збільшенням вартості та дефіцитом натуральної деревини у сучасній меблевій промисловості найбільшого розповсюдження набули меблі з деревостружкових плит та їх аналогів. Швидкий ріст застосування ДСП обумовлений низькою ціною їх виготовлення, гарними естетичними властивостями та високими показниками якості. Відзначено, що формальдегідні смоли при незначній концентрації у повітрі не оказують наявний вплив на здоров’я людини, але їх поступове накопичення в організмі може привести до роздратування дихальних шляхів, носу та очей, виникнення алергічних реакцій, прогресування астми. У роботі надано результати дослідження традиційних зразків ДСП за показниками зазначеними у ГОСТ 10632-2014 та встановлено їх відповідність нормам. При аналізі технології виготовлення ДСП встановлено, що при виготовленні плит до складу зв’язуючих речовинин додають формальдегідні смоли, що призводить до необхідності контролю при використанні деревостружкових плит в приміщеннях з опалювальними приладами. У статті запропоновано спосіб обробки поверхні ДСП шляхом введення термохромних пігментів, які мають властивість змінювати колір при нагріванні, що дає можливість ідентифікації моменту підвищення небезпечних виділень формальдегіду в оточуюче середовище. Термохромний пігмент обирали вихорячи з властивостей давати прозору плівку після нанесення на предмет та температурного діапазону, за якого відбувається проява кольору пігменту. За результатами дослідження встановлено вид термохромного пігменту, який визначається температурним діапазоном зміни кольору, оптимальну концентрацію та технологічну стадію його введення. Досліджено, що зразки ДСП після нанесення покриття мають органолептичні показники (колір та структура повехні ) індентичні контрольному зразку. Застосування нового способу покриття у технології ДСП забезпечить споживачів можливістю своєчасно відреагувати на наявність небезпеки від відселення парів формальдегіду. Розробка сприятиме підвищенню екологічності при експлуатації виробів із ДСП.

In connection with the increase in the cost and deficit of natural wood in the modern furniture industry the most widely distributed furniture made of particle board and its analogues. The rapid growth of the use of DSP is due to the low cost of their manufacture, good aesthetic properties and high quality. It is noted that formaldehyde resins at low concentrations in the air do not have an effect on human health, but their gradual accumulation in the body can lead to irritation of the respiratory tract, nose and eyes, the emergence of allergic reactions, the progression of asthma. The paper presents the results of the research of traditional samples of chipboard with the indicators specified in GOST 10632-2014 and their compliance with norms. In the analysis of the technology of manufacturing chipboard it is found that in the manufacture of plates in the binder substances are added formaldehyde resins, which leads to the need for control when using particle board in rooms with heating appliances. The article proposes a method for processing the surface of the chipboard by introducing thermochromic pigments, which have the property to change the color when heated, which makes it possible to identify the moment of increasing the release of formaldehyde in the environment. The thermochromic pigment was chosen by vortices from the properties of giving a transparent film after applying to the subject and temperature range, in which the appearance of the color of the pigment occurs. According to the results of the study, the type of thermochromic pigment was determined, which is determined by the temperature range of color change, optimal concentration and technological stage of its introduction. It was investigated that the samples of the chipboard after the coating have organol eptic characteristics (color and structure of the surface) are identical to the control sample. The application of a new coating technology in the chipboard technology will provide consumers with an opportunity to respond in a timely manner to the danger of resetting formaldehyde vapors. The development will contribute to increasing the environmental friendliness of the use of wood chipboard products.
Covering of woodworking plates for their direct risk identification at their operation
Keywords: термохромні пігменти; меблі; лакофарбове покриття; thermochromic pigments; furniture; paint and varnish coating