Гендерний аспект традиції наймитування в українській етнокультурі другої половини XIX-початку XX століть - Маліков, Василь Володимирович (НТУ "ХПІ", 2011)
У даній статті розкривається значення гендерних уявлень у звичаєво-правових відносинах наймання другої половини XIX - початку XX століть. Автор досліджує заняття, соціальні ролі та статуси наймитів і наймичок, досліджуються крізь призму гендерних стереотипів української традиційної культури.

This paper reveals the significance of gender ideas for the customary law institute of wage labour in the second half of the XIX-the beginning of the XX centuries. The author studies occupations, social roles and positions of men and women labourers in the light of gender stereotypes of Ukrainian traditional culture.
Keywords: традиційна народна культура; інститут наймитування; звичаєво-правові відносини найму; гендерні уявлення; гендерна диференціація праці