Побудова регресійної моделі для оцінки захисних властивостей цементного каменю в агресивних середовищах нафтових родовищ Іраку - Немах, Амір Mохаммед Аладжмін; Донський, Дмитро Федорович; Нестеренко, Сергій Вікторович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2020)
Тампонажні композиції на основі портландцементу марки G, які, як правило, застосовуються для кріплення обсадних колон на родовищах Іраку, недостатньо захищають матеріал обсадних колон від існуючих факторів корозії: температури, ступеня мінералізації розчину, вмісту сірководню і вуглекислого газу. Нами запропонований комплексний підхід для вирішення цієї складної проблеми. Пропонується використання нових конструкційних матеріалів – аустенітно-ферітних сталей в поєднанні з тампонажними композиціями з поліпшеними властивостями за рахунок аміновмісних домішок. Отримані рівняння регресії для швидкості корозії для сталей Ст45 і SAF 2507 в залежності від різних агресивних факторів середовища: солевмісту, температури, вмісту CO2 та вмісту H2S , проведений їх дисперсійний і графічний аналізи.

The type G Portland cement based grouting mixtures, which are typically used to secure casing columns at Iraq oil deposits, do not sufficiently protect the casing material from existing corrosion factors, such as temperature, solution mineralization, hydrogen sulphide and carbon dioxide content. We propose a comprehensive approach to address this complex problem. It is proposed to use new construction materials, namely austenitic steels in combination with new grouting mixture with improved properties due to amine-containing additives. The regression equation for the corrosion rate for steels St45 and SAF 2507 is obtained, depending on various aggressive factors, such as salt content, temperature, CO2 and H2S content, and its dispersion and graphical analyzes is carried out.
Designing regression model for estimating protection properties of cement stone in aggressive environments of Іraqi oil deposits
Keywords: дисперсійний аналіз; графічний аналіз; dispersion analysis; graphical analysis