Ресурсозберігаючі електрохімічні технології формування поліфункціональних нанокомпозитів - Каракуркчі, Ганна Володимирівна; Сахненко, Микола Дмитрович; Єрмоленко, Ірина Юріївна; Корогодська, Алла Миколаївна; Яр-Мухамедова, Гульміра Шарифівна (Baltija Publishing, 2022)
Проведено комплекс досліджень щодо визначення особливостей формування електрохімічних покриттів із заданими якісними та кількісними параметрами на поширених конструкційних матеріалах (низьколегована сталь, сірий чавун, сплави вентильних металів). Отримані результати стали підґрунтям розробки ресурсозберігаючої електрохімічної технології синтезу поліфункціональних нанокомпозитів. Встановлено чинники варіативності розроблених технологій, варіювання яких дозволяє впливати на параметри модифікованої поверхні та керувати синтезом цільового покриття. Проведений комплекс експериментальних досліджень та аналіз функціональних властивостей одержаних систем, дозволили сформувати рекомендації щодо галузей практичного використання синтезованих матеріалів. Встановлені закономірності використані під час розроблення узагальненої схеми технологічного процесу з використанням модульного підходу в організації та функціонуванні виробничих ліній з контролем якості готової продукції. Ресурсозбереженість, економічна та екологічна привабливість запропонованих технологічних розробок полягає у скороченні кількості технологічних операцій (стадій) та загальної тривалості технологічного процесу формування покриттів із розвиненою поверхнею, високою адгезією до металу-носія та заданими функціональними властивостями.
Keywords: солі металів-допантів; електроліти; конструкційні матеріали; металоксидні покриття; електрохімічний синтез; поліфункціональні композити; формування