Земське шкільництво й діяльність земств України з формування позитивного ставлення селян до освіти (друга половина ХІХ – початок ХХ ст.) - Рогоза, О. М. (НТУ "ХПІ", 2008)
У статті, присвяченій проблемі залежності ефективності освітньої діяльності органів місцевого самоврядування від ставлення до неї селян, досліджується еволюція поглядів сільського населення на навчання своїх дітей; чинники, що впливали на ставлення сільського населення до освіти та діяльність земств зі створення умов, котрі сприяли зміні цього ставлення в позитивний бік.

Article the devoted problem of dependence of efficiency of educational activity of institutions of local government from the attitude relation to her of peasants, evolution of sights of agricultural population on training of children, the factors influencing formation of the attitude of agricultural population to education, and activity of zemstvo’s on creation of conditions which promoted change of this attitude in the positive party is investigated.
Keywords: суспільна свідомість; інтелектуальний ріст; народна освіта; школи духовного відомства