Моделювання гідродинамічних характеристик лопатевих систем радіально-осьової гідротурбіни - Тиньянова, Ірина Іванівна (НТУ "ХПІ", 2013)
В роботі розглянуті питання моделювання гідродинамічних характеристик лопатевих систем, що базується на спільному використанні моделі осередненого закрученого потоку та спрощеної моделі просторового потоку в безлопатевих ділянках проточної частини. Розглядається вплив гідродинамічних характеристик лопатевих систем на формування енергетичних характеристик радіально-осьової гідротурбіни.

Worked out methodology of calculation and analysis of hydrodynamic characteristics of the blade systems, that allows estimating the hydrodynamic internals of the blade system of runners in the process of her profiling. Analytical dependences, which set influence of geometrical and regime parameters of runners on distribution of parameters of stream after a runners, what necessary for an analysis concordances of runners with taking of hydroturbine, are got.
Keywords: проточна частина; робоче колесо; режимні параметри; енергетичні показники; потік; характерні перерізи; francis turbine; flow space; runner; hydrodynamic characteristics; regime parameters; geometrical parameters; геометричні параметри