Ландшафтна екологія - Козуля, Тетяна Володимирівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
Навчально-методичний посібник містить теоретичний аналіз методів оцінювання стану ландшафтів, розглянуто питання змінності та антропізації ландшафтів, методів надання оцінки антропізації ландшафтів територій відповідно до їх ландшафтно-територіальної структури. Призначено для студентів, викладачів і спеціалістів з екологічних знань для практичного застосування при розв’язку задач ландшафтної екології, пов’язаних з ГІС-технологіями, аналізом інформації з картографічних джерел. Посібник буде корисний у різних галузях науково-практичних досліджень, що використовують математичний апарат числових методів та програмні математичні застосунки, зокрема Plot Digitizer.

The educational and methodological manual contains a theoretical analysis of methods for assessing the state of landscapes, considers the issues of landscapes variability and anthropization , methods for assessing the anthropization of territories in accordance with their landscape and territorial structure landscapes. Intended for students, teachers and specialists in environmental knowledge for practical application in solving landscape ecology problems related to GIS technologies, with the analysis of information from cartographic sources. The manual will be useful in various fields of scientific and practical research that use the mathematical apparatus of numerical methods and software mathematical applications, in particular Plot Digitizer
Keywords: ландшафтна екологія; антропізація; екологічна оцінка; природно-техногенні комплекси; зміни стану; програмне забезпечення; Plot Digitizer; landscape ecology; anthropization; ecological assessment; natural and man-made complexes; state changes; software