Порівняльний рейтинговий аналіз стану та тенденцій діджиталізації українського суспільства та економіки - Раєвнєва, Олена Валентинівна; Аксьонова, Ірина Вікторівна; Бровко, Ольга Іванівна (ФОП Лібуркіна Л. М., 2021)
Статтю присвячено дослідженню тенденцій у формуванні цифрового суспільства та визначенню ступеня готовності України до впровадження процесів діджиталізації. Метою статті є оцінювання місця України серед країн світу за індексом цифрової конкурентоспроможності на основі порівняльного рейтингового аналізу та визначення тенденцій в розвитку цифровізації національного суспільства й економіки. На підставі порівняльного рейтингового аналізу місця України серед країн світу за рівнем цифровізації суспільства й економіки було визначено, що Україна займає низькі рейтингові позиції у цифровій конкурентоспроможності порівняно з розвинутими країнами, але відноситься до групи перспективних країн, для яких притаманні низький рівень цифровізації на сучасному етапі та тенденції до підвищення темпів цифрового розвитку. На основі проведеного кластерного аналізу країни світу було згруповано за рівнем розвитку цифрових процесів на чотири кластери та визначено не тільки місце України серед них, а й проведено аналіз кластерної міграції, виділено позитивні та негативні тенденції в процесах діджиталізації аналізованих країн. Сформовано загальні риси розвитку інформаційного суспільства, які притаманні країнам кожного кластера. У проведеному дослідженні виділено характерні ознаки двох сценаріїв діджиталізації національного суспільства – еволюційного та форсованого й показано, що для формування в Україні розвиненої цифрової економіки необхідним є систематична державна підтримка заходів щодо впровадження цифрових інструментів у суспільне життя й націленість на форсований (цільовий) сценарій розвитку діджитал-процесів.

The trends in the formation of the digital society are studied, and Ukraine’s readiness to implement digitalization processes is determined. The article is aimed at assessing Ukraine’s position among other states in the digital competitiveness index based on comparative rating analysis, and identifying trends in the develop ment of digitalization in Ukraine’s society and economy. Based on a comparative rating analysis of Ukraine’s position in the world as for its digitalization of society and economy, it is determined that Ukraine ranks low in its digital competitiveness as compared to advanced countries, but belongs to the group of promising countries currently characterized by a low digitalization level but tending to increase their pace of digital development. Based on the cluster analysis, countries are grouped into four clusters according to their development of digital processes, and not only Ukraine’s place among them is identified, but also cluster migration is analyzed, as well as positive and negative trends in digitalization processes. The general features of information society development, specific for the countries in each individual cluster, are determined. Characteristic features of two scenarios for the digitalization of national society are suggested, i.e. the evolutionary and forced ones, and it is proved that the formation of a developed digital economy in Ukraine requires systematic state support for implementing digital tools in public life, and focus on the forced (target) scenario for digital development processes.
Comparative Rating Analysis of the Situation with and Trends in the Digitalization of Ukrainian Society and Economy
Keywords: діджиталізація; цифровий розвиток; рейтинговий аналіз; індекс цифрової конкурентоспроможності; digitalization; digital development; rating analysis; digital competitiveness index