Прийняття рішень на фінансових ринках: криптовалюта як новий інструмент підприємця - Білоцерківський, Олександр Борисович; Застьола, Євген Олексійович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
Фінансові ринки завжди були ареною, де прийняття рішень визначало успіх або невдачу економічних суб’єктів. У XXI столітті цей процес зазнав значних змін завдяки появі нових технологій та інструментів, серед яких особливе місце посідає криптовалюта. З моменту створення біткоїна у 2009 році цифрові активи стрімко інтегрувалися у фінансову екосистему, пропонуючи підприємцям альтернативні способи управління ресурсами, залучення капіталу та диверсифікації ризиків. Сьогодні криптовалюта перестала бути лише експериментальним явищем, перетворившись на потужний інструмент, що впливає на стратегічні рішення у бізнесі та відкриває нові горизонти для інноваційного підприємництва. Особливість криптовалют полягає у їх децентралізованій природі, яка базується на технології блокчейн. Це забезпечує прозорість, безпеку та незалежність від традиційних фінансових посередників, таких як банки чи регуляторні органи. Для підприємців це означає можливість швидкого доступу до глобальних ринків, зниження транзакційних витрат та створення нових бізнесмоделей, таких як токенізація активів чи залучення фінансування через первинні пропозиції монет. Водночас волатильність криптовалют, правова невизначеність та технологічні ризики ускладнюють процес прийняття рішень, вимагаючи від учасників ринку глибокого аналізу та адаптивності. У контексті фінансових ринків криптовалюта виступає не лише як об’єкт інвестування, але й як інструмент, що змінює саму логіку економічної поведінки. Вона дозволяє підприємцям оперативно реагувати на ринкові коливання, використовувати смартконтракти для автоматизації процесів та будувати децентралізовані структури управління. Однак ці можливості супроводжуються викликами, пов’язаними з оцінкою довгострокових перспектив, кібербезпекою та етичними аспектами використання цифрових активів. Таким чином, криптовалюта формує нову парадигму прийняття рішень, де традиційні підходи поєднуються з інноваційними стратегіями. Метою цієї статті є аналіз того, як криптовалюта як новий інструмент впливає на прийняття рішень на фінансових ринках з точки зору підприємницької діяльності. Дослідження зосереджується на вивченні її ролі у формуванні інвестиційних стратегій, управлінні ризиками та створенні конкурентних переваг у динамічному економічному середовищі. Увага приділяється як теоретичним аспектам інтеграції криптовалют у фінансові процеси, так і практичним прикладам їх використання підприємцями. У результаті ми прагнемо окреслити перспективи та обмеження цього інструменту, щоб сприяти глибшому розумінню його потенціалу в сучасній економіці.

Financial markets have always been an arena where decision-making determined the success or failure of economic actors. In the 21st century, this process has undergone significant changes due to the emergence of new technologies and tools, among which cryptocurrency holds a prominent place. Since the creation of Bitcoin in 2009, digital assets have rapidly integrated into the financial ecosystem, offering entrepreneurs alternative ways to manage resources, raise capital, and diversify risks. Today, cryptocurrency has evolved beyond an experimental phenomenon, becoming a powerful tool that influences strategic business decisions and opens new horizons for innovative entrepreneurship. The uniqueness of cryptocurrencies lies in their decentralized nature, rooted in blockchain technology. This ensures transparency, security, and independence from traditional financial intermediaries such as banks or regulatory bodies. For entrepreneurs, this translates into opportunities for swift access to global markets, reduced transaction costs, and the development of new business models, such as asset tokenization or fundraising through Initial Coin Offerings. However, the volatility of cryptocurrencies, legal uncertainties, and technological risks complicate the decision-making process, demanding deep analysis and adaptability from market participants. Within the context of financial markets, cryptocurrency serves not only as an investment object but also as a tool that transforms the very logic of economic behavior. It enables entrepreneurs to respond promptly to market fluctuations, utilize smart contracts for process automation, and build decentralized management structures. Yet, these opportunities come with challenges related to assessing long-term prospects, cybersecurity, and the ethical implications of using digital assets. Thus, cryptocurrency shapes a new paradigm of decision-making, where traditional approaches merge with innovative strategies. The purpose of this article is to analyze how cryptocurrency, as a novel tool, impacts decision-making in financial markets from the perspective of entrepreneurial activity. The study focuses on exploring its role in shaping investment strategies, managing risks, and creating competitive advantages in a dynamic economic environment. Attention is given to both the theoretical aspects of integrating cryptocurrencies into financial processes and practical examples of their use by entrepreneurs. Ultimately, we aim to outline the prospects and limitations of this tool to foster a deeper understanding of its potential in the modern economy.
Decision-making in financial markets: cryptocurrency as a new tool for entrepreneurs
Keywords: криптовалюта; фінансові ринки; прийняття рішень; підприємництво; блокчейн; інвестиційні стратегії; управління ризиками; децентралізація; cryptocurrency; financial markets; decision-making; entrepreneurship; blockchain; investment strategies; risk management; decentralization