Конспект лекцій з навчальної дисципліни "Економіка підприємства" - Верютіна, Вікторія Юріївна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
Конспект лекцій підготовлено згідно з освітньо-професійною програмою з навчальної дисципліни «Економіка підприємства», яка є спеціальною (фаховою) підготовкою. У конспекті розглянуто питання, які пов’язані з діяльністю підприємства починаючи з моменту виникнення ідеї про його створення, вибору організаційно-правовий форми і реєстрації до організації виробництва і стратегії управління, формування політики ціноутворення та реалізації продукції, аналізу результатів роботи і вибору напрямів подальшого розвитку. Економіка підприємства – це наука про ефективність виробництва, шляхи і методи досягнення підприємством найкращих результатів при найменших затратах. Термін „Економіка” вперше виник в античному суспільстві як “економія” – наука про домогосподарство. Термін “економія” вперше запропонував Ксенофонт. Найбільш глибоким дослідником економічних проблем був Аристотель. Предметом вивчення економіки підприємства є методи і способи раціонального поєднання і ефективного використання всіх елементів виробничого процесу на рівні підприємства. При цьому економічні і організаційні питання розглядаються в тісному зв’язку з технікою і технологією. Економіка підприємства – це сукупність економічних процесів, які здійснюються на підприємстві при використанні ресурсів для задоволення матеріальних потреб у відповідності до матеріальних можливостей учасників господарської діяльності. Економіка підприємства як наука і навчальний курс є системою знань про закони, закономірності і правила використання на підприємстві певних, суворо обмежених, ресурсів для випуску корисної продукції (робіт, послуг) і розподілу її серед споживачів. Мета і завдання курсу Метою викладання навчальної дисципліни «Економіка підприємств» є формування у студентів здібностей самостійно мислити приймати управлінські рішення, виконувати комплексні економічні розрахунки для ефективного здійснення господарської діяльності на рівні підприємств з урахуванням чинників дії зовнішнього та внутрішнього середовища. Завдання дисципліни: - вивчення теорії та методологічних засад засвоєння практичних навичок управління підприємством у конкурентному середовищі; - формування вмінь ефективного використання ресурсного і виробничо-господарського потенціалу, - забезпечення розширеного самовідтворення на основі інвестиційно-інноваційної моделі розвитку. Предмет дисципліни “Економіка підприємства” – закономірності функціонування і розвитку підприємства в ринкових умовах. У результаті вивчення дисципліни студенти повинні знати: - економічні основи функціонування підприємств в умовах ринку; - чинники, які впливають на ефективність роботи підприємств; - економічний зміст ресурсів, структуру та форми ресурсного забезпечення; - шляхи більш раціонального використання ресурсів; - прогресивні методи планування та форми організації виробництва; - показники оцінки результативності діяльності. Студенти повинні вміти: - виконувати економічні розрахунки; - проводити аналіз використання ресурсів; - оцінювати діяльність підприємства з економічної точки зору; - володіти засобами викриття резервів підвищення ефективності діяльності підприємства.
Keywords: конспект лекцій; економіка; економіка підприємства; підприємницька діяльність; капітал; продуктивність