Дослідження статичних та динамічних характеристик безкамерних затискних патронів для високошвидкісної обробки матеріалів різанням - Новік, Микола Андрійович; Юрчишин, Оксана Ярославівна; Музиченко, Віталій Вікторович (НТУ "ХПІ", 2017)
Розкрита проблема створення і дослідження малогабаритних, надійних в роботі і простих за конструкцією затискних патронів для високообертової обробки матеріалів різанням на свердлильних і фрезерних верстатах. Створення високообертових мотор-шпинделів обумовило пошук і створення високообертових затискних патронів, так як традиційні патрони, які характеризуються значними габаритними розмірами і постійним підводом тиску живлення для підтримання зусилля затиску, не достатньо надійні. Розглянуто новітні безкамерні затискні патрони, які характеризуються незначними габаритними радіальними розмірами, можливістю регулювання в широкому діапазоні зусилля затиску-розтиску хвостовика інструмента. Приведені аналітичні залежності розрахунку напружень в небезпечному перерізі затискної тонкостінної втулки з урахуванням зусиль, що діють на неї при затиску-розтиску і при роботі. Запропо-новані способи запобігання сповзання рухомої втулки ї її захист від згинального і крутного моментів, які виникають в процесі різання.

The problems of creation and study of small, reliable in operation and simple in design clamping cartridges for high-speed machining for drilling and milling machines. Creating a high-speed motor spindles led search and create high-speed clamping cartridges, as traditional cartridges that are charac-terized by large dimensions and brings constant supply pressure to maintain clamping force not sufficiently reliable. Considered new tubeless clamping chucks, which are characterized by small overall radial size adjustable over a wide range of clamping force, dot gain shank tool. Resulted analytical dependence of stress in a dangerous section of thin-walled clamping sleeve efforts considering acting on it with a clip-dot gain and at work. The proposed ways to prevent slipping her sleeve moving its protection against bending and twisting moments that occur during the cutting process.
Investigation of static and dynamic characteristics tubeless clamping cartridges for high-speed machining
Keywords: високообертова обробка; верстати; зусилля затиску; напруження; втулка; clamping chuck; high-speed machining; machine; clamping force; sleeve