Утилізація відходів збагачення вугілля шляхом їх брикетування - Білецький, Володимир Стефанович; Сергєєв, П. В. (Національний гірничий університет, 2013)
Комплексна переробка вугільної гірничої маси передбачає, зокрема, утилізацію відходів вуглезбагачення, які, з одного боку, створюють екологічні проблеми, а з іншого – можуть бути використані у енергетиці, будівельній, цегельній, дорожній та ін. галузях. Обсяги цих відходів складають 3-5 млн тонн на рік. Одна з проблем використання відходів полягає у їх різнорідності: вони представленні як гідросумішами (відходи флотації), так і зернистим матеріалом різної крупності (гравітаційні методи). Це потребує попередньої переробки відходів вуглезбагачення, що спростить подальше їх перевезення, складування і використання. Первинна переробка відходів передбачає їх форматування – для цього різні автори пропонують екструзію, грануляцію, брикетування тощо. Мета роботи – дослідження утилізації відходів вуглезбагачення методом брикетування, визначення раціональних характеристик вихідного матеріалу та режимних параметрів процесу. При цьому виконані дослідження є продовженням раніше розпочатих в роботі.
Keywords: грануляція; екструзія; екологічні проблеми; гідросуміш; гравітаційні методи