Прокатка мідних сплавів з багатокомпонентними СВС-покриттями - Кругляк, Д. О. (НТУ "ХПІ", 2015)
У статті представлений спосіб одержання хромоалюмосиліційованих і титаноалюмосиліційованих захисних покриттів на мідних сплавах в умовах саморозповсюджувального високотемпературного синтезу з наступною прокаткою. У роботі проведені дослідження з визначення оптимальних умов обтиснення прокатки мідних сплавів з захисними покриттями. Особливістю процесу холодної прокатки заготівель мідних сплавів з дифузійними багатокомпонентними захисними покриттями є істотна пошарова анізотропія механічних властивостей, а також висока міцність з'єднання шарів, що підвищує рівень взаємного впливу компонентів, що деформуються, і що впритул наближає величину коефіцієнта міжшарового тертя до теоретичного максимуму.

In article it is presented a way of reception Cr, Al, Si and Ti, Al, Si sheetings on copper alloys in the conditions of self-propagating high-temperature synthesis with the subsequent of rolling. In this work researches on determination of optimum terms of wringing out of rolling alloys with protective coatings is conducted. Feature of process cold rolling of copper alloys with diffusive multicomponent sheetings is level-by-level anisotropy of mechanical properties, and also high strength of stratums joint that raises level of mutual influence of components which are deformed which approach magnitude of factor of an interlaminar friction to a theoretical maximum.
Rolling of copper alloys with multicomponent SHS-coverages
Keywords: саморозповсюджувальний високотемпературний синтез; обтиснення; захисне покриття; деформація; низька пластичність; self-propagating high-temperature synthesis; rolling; wringing out; sheeting; deformation; low plasticity; copper alloys