Високонапірна радіально-діагональна гідротурбіна - Потетенко, Олег Васильович; Дранковський, Віктор Едуардович; Крупа, Євгеній Сергійович; Рєзва, Ксенія Сергіївна (ДП "Український інститут інтелектуальної власності", 2016)
Високонапірна радіально-діагональна гідротурбіна з дворядною лопатевою системою робочого колеса, жорстколопатевою радіально-осьового типу та поворотно-лопатевою діагонального типу з проміжним направляючим апаратом між цими лопатевими системами, що містить спіральну камеру, регулюючий орган, робоче колесо. Робоче колесо має поворотні лопаті діагонального типу з проміжним направляючим апаратом для створення додаткового моменту кількості руху перед діагональною лопатевою системою. Регулюючий орган виконано у вигляді соплового підвідного органа гідротурбіни зі змінюваною формою каналів, що має ряд конфузорних соплових каналів, розташованих рівномірно по колу перед робочим колесом, утворених верхньою рухомою й нижньою нерухомою поверхнями обертання і поверхнями колон статора. Вихідні елементи статорних колон виконані з можливістю повороту в комбінаторній залежності від переміщення рухомої поверхні обертання і від розвороту лопаток проміжного направляючого апарата і повороту лопатей робочого колеса діагонального типу.
Keywords: патент; гідротурбобудування; електростанції; робочі колеса