Внутрішній контроль як інструмент HR-менеджменту для підвищення мотивації та результативності роботи персоналу - Жень, Вей (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
У статті пропонується авторський підхід до побудови моделі внутрішнього контролю роботи персоналу в компанії. Обґрунтовується, що внутрішній контроль є дієвим та ефективним інструментом управлінської діяльності. Внутрішній контроль базується на використанні HR аналітики, яка полегшує роботу HR менеджера та виводить її на якісно новий рівень. HR менеджер отримуватиме інформацію з метою ґрунтовного аналізу, прийняття рішень щодо поліпшення ефективності використання персоналу підприємства. Процес здійснення внутрішнього контролю роботи персоналу полягає у виконанні певного алгоритму дій. На основі емпіричних даних ІТ-компанії, нами представлена реалізація запропонованої моделі внутрішнього контролю. Представлені елементи структури моделі внутрішнього контролю роботи персоналу та надана їх характеристика. Наведені головні компоненти цієї моделі та їх опис. Обґрунтовані переваги використання Microsoft Forms (Google Forms) для отримання зворотного зв’язку: формування регулярних оцінок, коментарів та пропозиції від працівників. Розроблений Excel-шаблон для внутрішнього контролю роботи персоналу ІТ-компанії. Сформовані метрики для контролю роботи працівкиів ІТ-компанії та головні компоненти моделі. Запропоновані налаштування для Microsoft Forms. Також, представлена інтеграція з Power BI для візуалізації результатів. Результати дослідження мають практичну спрямованість, оскільки грамотна побудована модель внутрішнього контролю роботи персоналу в організації здатна забезпечити мотивацію працівників, продуктивність їх праці, організаційний успіх у сучасному діловому середовищі. Це дослідження також сприятиме посиленню ефективності системи внутрішнього контролю в компанії, визначенню ключових ризиків та обґрунтування інвестицій у робочу силу.

The article proposes an author's approach to building a model of internal control of personnel work in a company. It is substantiated that internal control is an effective and efficient tool of management activity. Internal control is based on the use of HR analytics, which facilitates the work of the HR manager and brings it to a qualitatively new level. The HR manager will receive information for the purpose of thorough analysis, decisionmaking on improving the efficiency of using the company's personnel. The process of implementing internal control of personnel work consists of performing a certain algorithm of actions. Based on empirical data from an IT company, the implementation of the proposed internal control model is presented. The elements of the structure of the model of internal control of personnel work are formed and their characteristics are provided. The main components of this model and their description are given. The advantages of using Microsoft Forms (Google Forms) to receive feedback are substantiated: the formation of regular assessments, comments and suggestions from employees. An Excel template for internal control of the work of IT-company personnel is developed. Metrics for controlling the work of IT-company employees and the main components of the model are formed. Settings for Microsoft Forms are proposed. Also, integration with Power BI for visualization of results is presented. The results of the study have a practical focus, since a competently constructed model of internal control of personnel work in an organization is able to ensure employee motivation, their productivity, organizational success in a modern business environment. This study will also contribute to strengthening the effectiveness of the internal control system in the company, identifying key risks and justifying investments in the workforce.
Internal control as an HR management tool to increase staff motivation and performance
Keywords: управління персоналом; управлінські технології; внутрішній контроль роботи персоналу; HR-аналітика; інструменти HR-менеджмента; KPI працівника; мотивація персоналу; personnel; HR management; management technologies; principles of personnel management; organizational sustainability; professional competencies; concept of continuous improvement