Гуманітарний вимір менеджменту якості освітньої діяльності: толерантність та її формування у соціокультурному просторі ЗВО - Гарник, Людмила Петрівна; Вітковський, Ю. П.; Снігурова, Ірина Іванівна; Столярова, Наталія Павлівна; Джафарова, Л. К. (Харківський національний університет ім. В. Н. Каразіна, 2020)
Подано аналіз ролі гуманітарно-психологічної складової менеджменту якості освітньої діяльності, а також можливі шляхи вирішення дилеми медіації національних стандартів й освітнього законодавства та вимог системи міжнародних стандартів ISO. На основі проведеного комплексного соціально-психологічного дослідження проявів толерантності, у якому взяли участь здобувачі вищої освіти, викладачі та допоміжний персонал закладу вищої освіти, представники діаспор та відвідувачі релігійно-культурних центрів міста Харкова, розроблено рекомендації щодо оптимізації соціально-психологічної роботи з представниками діаспор, іноземцями-здобувачами вищої освіти, біженцями з країн Близького Сходу та проведення інформаційно-просвітницької роботи серед викладачів і допоміжного персоналу ЗВО.

The article presents the analysis of humanitarian-psychological aspect of the quality management assurance in education. It also describes the possible ways of solving the dilemma of mediation national standards and education law norms as well as the requirements of international standard system ISO. On the basis of the conducted complex social-pedagogical research of tolerance manifestation which involved students, teachers and department staff of higher educational institution, representatives of diasporas and visitors of religiouscultural centers of Kharkiv. There were worked out the recommendations on optimization of social-psychological work with the representatives of diasporas, international students as well as refugees from the Middle East. In addition, we have conducted of informational-enlightening work among teachers and department staffs of the university were developed.
Humanitarian measurement of quality assurance management for education: tolerance and its formation in socio-cultural space of higher educational institution
Keywords: вища освіта; іноземці; мовний клуб "Діалог"; регіональні протистояння; адаптивний потенціал особистості; психологія; higher educational activity; tolerance; language club "Dialogue"; international students; management