Методичні вказівки до виконання лабораторної роботи "Виготовлення резервного ХДС з кислим електролітом та дослідження його розрядних характеристик" - Тульський, Геннадій Георгійович; Дерібо, Світлана Германівна; Гомозов, Валерій Павлович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
Резервні ХДС являють собою первинні елементи або батареї, електроди яких у період зберігання не контактують з електролітом і приводяться в робочий стан (активуються) безпосередньо перед розрядом. У резервних ХДС сполучено гарантований багаторічний термін зберігання з можливістю інтенсивного розряду, секунд до декількох годин. В ампульних батареях застосовано такі електрохімічні системи, які здатні забезпечити високі питомі електричні характеристики, але мають високий саморозряд. Тому в процесі зберігання цієї батареї в неробочому стані електроліт у ній не контактує з електродною активною масою, як у акумуляторах чи сухих елементах, а міститься в окремій ємкості-ампулі.
Keywords: методичні вказівки; лабораторна робота; розрядні характеристики; резервний ХДС; електроліти; джерела струму