Модель розвитку вчителя-лідера у STEAM - орієнтованому освітньому середовищі закладу загальної освіти - Сороко, Наталія (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2020)
Проаналізовано феномен лідерства вчителя у STEAM-орієнтованому освітньому середовищі закладу загальної освіти та створенню моделі розвитку вчителялідера у STEAM-орієнтованому освітньому середовищі. Обґрунтовано та спроєктовано модель розвитку вчителя-лідера у STEAM-орієнтованому освітньому середовищі закладу загальної освіти. Зроблені висновки, що для успішного впровадження STEAMосвіти у ЗЗО важливим вбачається розвиток вчителя-лідера, ролі якого передбачають не тільки участь учителя як керівника у класі, школі, педагогічній раді, а й виконання функцій фасилітатора для учнів і вчителів, вчителя-новатора для забезпечення впровадження у школі нових педагогічних підходів, ІКТ, стратегій та ін., учня, який опановує нові знання, технології, підходи та впроваджує їх у свою педагогічну діяльність, консультує та навчає своїх колег.

Тhe article is devoted to the analysis of the phenomenon of teacher leadership in the STEAM-oriented educational environment of a general education institution and the creation of a model of teacher-leader development in the STEAM-oriented educational environment. The model of teacher-leader development in the STEAM-oriented educational environ It is concluded that for the successful implementation of STEAM-education in the school it is important to develop a teacher-leader, whose roles include not only the participation of teachers as leaders in the classroom, school, pedagogical council, but also the functions of facilitator for students and teachers, teacher-innovator for ensuring the introduction of new pedagogical approaches, ICT, strategies, etc. in the school, a student who masters new knowledge, technologies, approaches and implements them in their pedagogical activities and consults and trains their colleagues. Ment of a general education institution is substantiated and designed.
Model of teacher-leader development in STEAM-oriented educational environment of general education institution
Keywords: інформаційно-комунікаційні технології; information and communication technologies