Біомеханічне порівняння техніки силового удару по м'ячу у футболі - Рєпко, Олена Олександрівна; Тимко, Євген Миколайович; Поліщук, Станіслав; Кіцила, Гліб (Житомирський державний університет ім. І. Франка, 2020)
Фут бол є складним видом спорту і з точки зору фізичної підготовки спортсмена, і з точки зору технічної майстерності. Удар ногою в футболі – одна з найважливіших і фунда ментальних навичок, яка використовуються в грі, і тому удар широко досліджується. Розуміння оптимальних біомеханічних методів для тренерів і гравців важливо для підвищення механічної ефективності при вико нанні і визначення факторів, що впливають на успішне виконання. Мета роботи: виявити основні кінематичні характеристики силового удару по м’ячу у студентів-футболістів різної кваліфікації. Методи: теоретичний аналіз іузагальнення літературних дже рел; методи математичної статистики; за до помогою комп’ютерної програми Kinovea 0.8.15 були проаналізовані кінематичні ха рактеристики техніки удару по м’ячу (група 1 – кваліфіковані спортсмени, група 2 – по чаткуючі спортсмени) на основі визначення величини кутів в тазостегновому суглобі у фазі замаху і проводки, а також в колінному суглобі у фазі замаху. В дослідженні прий няли участь 24 студенти факультету фізичного виховання спортивної спеціалізації футбол. 12 кваліфікованих футболістів і 12 спортсменів – початківців чоловічої статі. Вік спортсменів від 19 до 23 років. Усі учас ники експерименту студенти ХНПУ ім. Г. С. Сковороди. Дослідження проводи лося з серпня по жовтень 2020 року. Результати: виявлені основні кінематичні пара метри силового удару, характерні для спорт сменів різної кваліфікації. Показана наявність достовірних відмінностей (р< 0,001) у величині кутів в тазостегновому суглобі у фазі проводки. Також виявлені достовірні відмінності (р<0,001) у величині кутів в ко лінному суглобі у фаза замах. Достовірних відмінностей не виявлено (р>0,05) у величи ні кутів тазостегнового суглоба у фазі замах у спортсменів різної кваліфікації. Виснов ки. У результаті дослідження було виявле но, що кваліфіковані спортсмени виконую чи удар по м’ячу роблять замах ударної но ги більш ефективно за рахунок більшої амп літуди руху гомілки, тим самим досягаючи більш високої швидкості дистальної ланки.

Football is a difficult sport both in terms of physical fitness of an athlete and in terms of technical skill. Kicking in football is one of the most important and fundamental skills used in the game, and it is widely researched. Understanding optimal biomechanical techniques for coaches and players is important to improve mechanical performance during performance and to identify factors that influence successful performance. The purpose of the work is to identify the main kinematic characteristics of a power hit on a ball in football among students-athletes of different qualifications. Methods: theoretical analysis and generalization of literary sources; methods of mathematical statistics; using the computer program Kinovea 0.8.15, the kinematic characteristics of the ball hitting technique (group 1 – qualified athletes, group 2 – beginner athletes) were analyzed based on the determination of the angles in the hip joint in the swing and drive phase, as well as in the knee joint in the phase swing. Participants: 24 students of the sports specialization football. 12 qualified footballers and 12 male aspiring athletes. The age of athletes is from 19 to 23 years old. All participants in the experiment are students of the KhNPU named after G. Frying pans. The study was conducted from August to October 2020. Results: the main kinematic parameters of the power impact, typical for athletes of different qualifications, were revealed. The presence of significant differences (p <0.001) in the angles in the hip joint in the wiring phase was shown. Also, significant differences (p <0.001) were revealed in the angles in the knee joint during the swing phase. There were no significant differences (p> 0.05) in the angles of the hip joint in the swing phase among athletes of various qualifications. The theoretical substantiation of differences in the technique of power strike fulfillment by athletes of different qualifications is given.
A Biomechanical Comparison of the Power Hitting Technique in Soccer
Keywords: футбол; аналіз техніки; програма Kinovea; студенти; біомеханічні характеристики; football – soccer; analysis of technology; Kinovea program; students; biomechanical characteristics