Концептуальні засади розвитку теорії міжнародного бізнесу в умовах підвищення глобальної технологічної динамічності - Данько, Тарас Володимирович (Науково-дослідний центр індустріальних проблем розвитку НАН України, 2022)
Метою статті є розробка концептуальних засад розвитку теорії міжнародного бізнесу в умовах підвищення глобальної технологічної динамічності. У статті розглянуто зв’язок між підвищенням технологічної динамічності в сучасному світі та проблемними питаннями в теорії міжнародного бізнесу щодо крихкості або недовговічності специфічних переваг країн і специфічних переваг фірм, які лежать в самій основі існування мультинаціональних корпорацій, їхніх бізнес-моделей та, відповідно, їхньої стійкості. Пропонується комплексне розв’язання цієї якісно нової проблеми міжнародного бізнесу шляхом вирішення загальної задачі забезпечення стійкості фірми в умовах підвищення технологічної динамічності в галузі та визначення, за рахунок яких специфічних переваг ті фірми, які демонструють відповідний рівень стійкості, здатні успішно інтернаціоналізуватися та продовжувати конкурувати на світових ринках у теперішніх умовах, незважаючи на дизрупцію класичної парадигми існування міжнародних фірм. Досліджено еволюцію теорій менеджменту конкурентоспроможності фірми в умовах підвищення динамічності середовища, яка призвела до появи динамічного стратегічного менеджменту на основі інтеграції теорії динамічних здатностей та інституціонального підходу з традиційним інструментарієм розробки та імплементації корпоративних стратегій. Дістало подальшого розвитку обґрунтування концепції специфічних переваг глобальних інноваційних екосистем у теорії міжнародного бізнесу. Практичне застосування запропонованих концептуальних засад розвитку теорії міжнародного бізнесу з урахуванням безперервного підвищення технологічної динамічності в сучасному світі полягає у запровадженні міжнародними фірмами в своїй діяльності засобів динамічного стратегічного менеджменту включно з розробкою та втіленням стратегій своєї участі у глобальних інноваційних екосистемах.

The article aims at elaborating the conceptual foundations for the development of international business theory in the context of increasing global technological dynamism. The article examines the relationship between the increase in technological dynamism in the modern world and the problematic issues in the theory of international business regarding the fragility or terminability of specific advantages of countries and specific advantages of firms that underlie the very basis of the existence of multinational corporations, their business models and, accordingly, their sustainability. The author proposes a comprehensive solution to this qualitatively new problem of international business by addressing the general task of ensuring firm sustainability in the context of increasing technological dynamism in the industry and determining what are the specific advantages of those firms that demonstrate an appropriate level of sustainability and which can be successfully internationalized and continue to compete in world markets in the current environment, despite the disruption of the classical paradigm of international firms. The article explores the evolution of management theories of firm competitiveness in the context of increasing environmental dynamism, which has led to the emergence of dynamic strategic management based on the integration of the theory of dynamic capabilities and the institutional approach with the traditional insrtumentarium for developing and implementing corporate strategies. The substantiation of the conception of specific advantages of global innovation ecosystems in the theory of international business has been further developed. With the practical application of the proposed conceptual framework for the development of international business theory, taking into account the continuous increase in technological dynamism in the modern world is meant to introduce dynamic strategic management tools in the activities of international firms, including the development and implementation of strategies for their participation in global innovation ecosystems.
Conceptual Foundations for the Development of International Business Theory in the Context of Increasing Global Technological Dynamism
Keywords: міжнародний бізнес; технологічна динамічність; стійкість фірми; динамічний стратегічний менеджмент; динамічні здатності; інституціональний підхід; глобальні інноваційні екосистеми; international business; technological dynamism; firm sustainability; dynamic strategic management; dynamic capabilities; institutional approach; global innovation ecosystems