Обґрунтування числа передач в трансмісії трактора за коефіцієнтом пристосованості двигуна - Калінін, Євген Іванович; Костюк, Станіслав Юрійович; Ребров, Олексій Юрійович; Шевченко, Світлана Михайлівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
У статті представлено аналітичну залежність для визначення коефіцієнта допустимого завантаження двигуна, яка враховує динамічні характеристики тракторного агрегату та величину тягового зусилля. Запропонований підхід дає змогу визначити максимальний крутний момент двигуна, що забезпечує умови стійкої та ефективної роботи агрегату в умовах змінного навантаження. Результати обчислень дають підстави для раціонального розподілу передавальних чисел у трансмісії трактора, особливо в тих випадках, коли двигун має підвищений коефіцієнт пристосованості. Показано, що зі зростанням швидкості руху коефіцієнт допустимого завантаження знижується, що вимагає додаткового уточнення трансмісійної структури. Запропонований вираз може бути ефективно використаний у практиці конструювання або модернізації трансмісій тракторів різних типів, сприяючи підвищенню їх адаптивності до експлуатаційних умов. The article presents an analytical dependence for determining the coefficient of permissible engine load, which takes into account the dynamic characteristics of the tractor unit and the value of traction. The proposed approach makes it possible to determine the maximum engine torque, which ensures the conditions for stable and efficient operation of the unit under variable load conditions. The results of the calculations provide grounds for a rational distribution of gear ratios in the tractor transmission, especially in cases where the engine has an increased coefficient of adaptability. It is shown that with increasing speed, the permissible load factor decreases, which requires additional refinement of the transmission structure. The proposed expression can be effectively used in the practice of designing or modernizing tractor transmissions of various types, contributing to an increase in their adaptability to operat ing conditions.
Justification of the number of gears in the tractor transmission by the engine adhesion coefficient
Keywords: трактор; трансмісія; потужність; завантаження; момент; tractor; transmission; power; load; torque