Спеціалізований програмний калькулятор для оцінки клінічної інформативності лабораторних тестів - Гадецька, Світлана Вікторівна; Дубницький, Валерій Юрійович; Ходирєв, Олександр Іванович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2020)
Мета роботи – розробити спеціалізований програмний калькулятор для оцінки клінічної інформативності лабораторних тестів. Методичною основою для розробки калькулятора обрано один з методів доказової медицини – аналіз чотириклітинних таблиць. Калькулятор надає медичним працівникам інструмент оцінки критеріїв діагностичної цінності лабораторного тесту на базі офісного пакету MS Office будь-яких версій без обмежень. Розроблено інструкції користувачам, які мають мінімальні уявлення про MS Excel, самостійно створити відповідний калькулятор. Спеціалізований програмний калькулятор має два блоки, які можуть працювати в будь якому порядку за вибором користувача. Розроблено блок аналізу чотириклітинної таблиці, який на основі критерію χ2 визначає статистичну значущість оцінки діагностичної якості тесту. Розроблено блок визначення показників клінічної інформативності тесту таких, як: апріорна ймовірність захворювання; клінічна чутливість; клінічна специфічність; передбачувана цінність позитивного результату; передбачувана цінність негативного результату; діагностична ефективність; відношення правдоподібності позитивного результату; відношення правдоподібності негативного результату. Заключні висновки та професійну інтерпретація результатів обчислень покладається на фахівців у сфері медико-біологічних досліджень.

The purpose of the work is to develop a specialized software calculator for assessing the clinical informativeness of laboratory tests. Methodological basis for calculator development served one of evidence-based medicine methods – two-by-two table analysis. Calculator gives to medicos an instrument to estimate laboratory test diagnosticvalue criteria on the basis of MS Office package in any version. Developed guidelines permit users with minimum MS Excel proficiency to create respective calculator themselves. Specialized programmable calculator consists of two units which may operate in any succession by user’s choice. Two-by-two table analysis has been developed that. It isbased on the criterion 2 and determines the statistical significance of the diagnostic quality assessment of the test. A block for determining indicators of clinical informativeness of the test has been developed. These indicators are as follows: priori probability of malady; clinical sensitivity; clinical specificity; probable value of positive result; probable value of negative result; diagnostic efficiency; like lihood ratio of positive result; like lihood ratio of negative result. Final conclusions and professional interpretation of calculation results should be made by specialists in medical-biological research.
Specialized programmable calculator for laboratory test clinical informativeness estimate
Keywords: доказова медицина; чотириклітинна таблиця; evidence-based medicine; two-by-two table