Теорія і практика освоєння свердловин та сучасні методи інтенсифікації припливів вуглеводнів до свердловин - Яремійчук, Р. С. (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2019)
Мета. Експертна оцінка стану освоєння свердловин та сучасних методів інтенсифікації припливів вуглеводнів до свердловин в Україні. Методика. Огляд і аналіз стану питання. Формування рекомендацій. Результати. Показано сучасний стан та тенденції розвитку свердловинних технологій при видобуванні вуглеводневих флюїдів. Практична значимість. Запропоновано при Івано–Франківському національному технічному університеті нафти і газу організувати курси для детального ознайомлення з сучасними технологіями освоєння свердловин та сучасними методами інтенсифікації припливів вуглеводнів до свердловин. Названо провідних вітчизняних фахівців, які могли би скласти основу викладацької групи на таких курсах. Наукова новизна. Виокремлено ряд новітніх свердловинних технологій видобування вуглеводневих флюїдів, які на сучасному етапі складають інноваційну основу техніки та технологій нафтогазовидобувної галузі.

Purpose. Expert assessment of the state of development of wells and modern methods of intensification of hydrocarbon flows to wells in Ukraine. Methods. Review and analysis of the issue. Formation of recommendations. Findings. Тhe results showed the current condition and tendencies of development of downhole technologies for the production of hydrocarbon fluids. Originality. It is Proposed to organize courses at Ivano–Frankivsk national technical University of oil and gas for detailed acquaintance with modern technologies of well development and modern methods of intensification of hydrocarbon flows to wells. Named leading national experts, which could form the basis of a teaching team for these courses. Practical implications. A number of the latest well technologies of production of hydrocarbon fluids, which at the present stage constitute the innovative basis of technology and technologies of the oil and gas industry.
Theory and practice of development wells and modern methods of intensification of the flow of hydrocarbons to the wells
Keywords: буріння; інтенсифікація; привибійна зона; drilling; intensification; pribina area