Методичні рекомендації до виконання науково-дослідних робіт студентами спеціальності 122 "Комп'ютерні науки" - Копп, Андрій Михайлович; Шматко, Олександр Віталійович; Літвінова, Юлія Сергіївна; Іващенко, Оксана Віталіївна; Чередніченко, Ольга Юріївна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
Науково-дослідна робота (НДР) магістра є закінчена самостійна та оригінальна робота, яка містить сукупність результатів дослідження та наукових положень, що автор захищає публічно. Така робота повинна мати внутрішню єдність, що свідчить про особистий внесок та здібності автора проводити самостійні наукові дослідження, використовуючи при цьому отримані теоретичні знання та практичні навички. У НДР неприпустимі порушення етики наукового дослідження, серед яких: фальсифікація наукових даних, некоректні запозичення, порушення правил наукового цитування, привласнення чужих наукових ідей, спотворення наукових фактів та ідей інших дослідників та результатів власного дослідження, використання ненаукових та сумнівних, з академічної точки зору, джерел інформації та ін. Зміст роботи може складатися з результатів теоретичних та експериментальних досліджень, розробки нових технологій, методичних прийомів та методик вирішення наукових задач в галузі інформаційних технологій, а також їх теоретичне обґрунтування. НДР повинна свідчити про здатність автора самостійно вести науковий пошук, використовуючи теоретичні знання та практичні навички, бачити професійні проблеми, вміти формулювати завдання дослідження, підбирати методи їх вирішення, планувати, організовувати і проводити наукове дослідження, інтерпретувати його результати та формулювати висновки. Дані методичні рекомендації визначають загальні вимоги до НДР магістрів, їх приблизну тематику та структуру, правила оформлення та порядок підготовки роботи до захисту.
Keywords: методичні рекомендації; інформаційні технології; програмне забезпечення; комп'ютерні системи; вимоги до написання науково-дослідної роботи; вимоги до оформлення пояснювальної записки; захист науково-дослідної роботи