Модель інформаційної технології віддаленого моніторингу із можливістю керування технологічними процесами та об’єктами - Мнушка, Оксана Василівна; Леонов, Сергій Юрійович; Шапошникова, О. П.; Савченко, Володимир Миколайович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2021)
Розглянуто питання моделювання інформаційної технології віддаленого моніторингу технологічних процесів та об'єктів із можливістю керування станом об’єктів моніторингу. Визначено основні задачі та обмеження у вигляді стандартів та рекомендацій ISO/IEC/IIC. Згідно з методологією структурного аналізу та дизайну визначено набір вхідних та вихідних параметрів, механізми та обмеження, що впливають на операції та потоки даних. Побудовано концептуальну модель інформаційної технології для систем моніторингу та виконано її декомпозицію у нотації IDEF0 та показано можливість її реалізації на прикладі блоку отримання даних – інтелектуального роутера, що забезпечує збирання, обробку, тимчасове зберігання даних та комунікацію із сервером оброблення даних.

In the paper, the issues of modeling information technology for remote monitoring of technological processes and objects with the ability to control the state of monitoring objects are considered. The main objectives and constraints in the form of ISO/IEC/IIC standards and recommendations have been defined. According to the structural analysis and design methodology, a set of input and output parameters, mechanisms, and constraints affecting operations and data flows have been defined. A conceptual model of information technology for monitoring systems has been built and decomposed in the IDEF0 notation, the possibility of its implementation is shown using the example of a data acquisition unit in the form of an intelligent router that provides collection, rocessing, temporary storage of data and communication with a data processing server.
Model of information technology of remote monitoring with a possibility of control of technological processes and objects
Keywords: моделювання інформаційної технології; технологічні процеси; концептуальна модель; системи моніторингу; інтелектуальний роутер; information technology modeling; technological processes; conceptual model; monitoring systems; intelligent router