Акустичні та електроакустичні вимірювання - Усик, Вікторія Валеріївна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
Дисципліна «Акустичні та електроакустичні вимірювання» є однією дисциплін у блоці вільного вибору студента профільної підготовки бакалаврів за спеціальністю «Комп’ютерна інженерія» профільованого пакету «Мультимедійні інформаційні технології і системи». Зміст текстів лекцій з дисципліни «Акустичні та електроакустичні вимірювання» відповідає типовій робочій програмі з дисципліни. У першому розділі конспекту надані визначення похибки вимірювання фізичних величин, їх класифікацію, ймовірності та статистичні методи обробки результатів експериментів, перевірка гіпотез. У другому та третьому розділах конспекту наведені параметри акустичних тестових сигналів, що використовуються для вимірювань акустичних характеристик та шумів, а також технічні засоби та методи вимірювань у фізіологічній акустиці. У четвертому розділі наведений опис, конструкції спеціалізованих приміщень для проведення акустичних та електроакустичних вимірювань, методи перевірки звукового поля у заглушених та ревербераційних камерах. У п’ятому та шостому розділах наведені методи вимірювань характеристик мікрофонів та гучномовців у заглушених та ревербераційних камерах. У сьомому та восьмому розділі наведені методики вимірювань та оцінки акустики приміщення, часу реверберації, ясності мовного та музичного контенту, розрізненості та розбірливості мовного контенту з використанням спеціального програмного забезпечення. У дев’ятому розділі наведені методі вимірювань звукоізоляції та коефіцієнту звукопоглинання матеріалів і конструкцій.
Keywords: конспект лекцій; похибки вимірювань; акустичні сигнали; заглушені камери; ревербераційні камери; вимірювання характеристик мікрофонів; вимірювання характеристик гучномовців; вимірювання часу реверберації; звукопоглинання перегородок