Соціальний кластер як набір соціально орієнтованих інструментів ефективної політики держави у житловій сфері - Грень, Лариса Миколаївна; Сосіпатров, Артем Михайлович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
У статті підкреслено, що обов’язком держави є забезпечення реалізації права громадян на житло; соціальний кластер розглянуто як набір соціально орієнтованих інструментів житлової політики держави; визначено роль соціального кластера у розв’язанні житлової проблеми щодо підтримки соціально вразливих верств населення та зміцненні соціальної згуртованості; виокремлено три види завдань щодо забезпечення житлом ВПО; доведено, що законодавче регулювання сектору соціального житла в Україні суттєво відстає від викликів та вимог сьогодення; зроблено висновок, що кожен з інструментів соціального кластера має застосовуватися індивідуально у певних життєвих обставинах претендентів на соціальне житло.

It is emphasized that the duty of the state is to ensure the realization of citizens' right to housing; the social cluster is considered as a set of socially oriented tools of the state's housing policy; the role of the social cluster in solving the housing problem regarding the support of socially vulnerable segments of the population and strengthening of social cohesion is determined; three types of tasks related to providing housing for IDPs are singled out; it has been proven that the legislative regulation of the social housing sector in Ukraine significantly lags behind today's challenges and requirements; it was concluded that each of the tools of the social cluster should be applied individually in certain life circumstances of applicants for social housing.
Social cluster as a set of socially oriented tools of effective state policy in the housing sphere
Keywords: соціальний кластер; соціальне житло; соціальна послуга; держава; інструменти соціального кластера; social cluster; social housing; social service; state; social cluster tools