Моделювання графіків навантаження просьюмера на базі поведінкового підходу - Кулапін, Олександр Валентинович; Махотіло, Костянтин Володимирович (Національний технічний університет України "Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського", 2024)
У статті проаналізовано різні підходи до моделювання добових графіків електричного навантаження та запропоновано методику вдосконалення поведінкової моделі навантаження побутових споживачів типу «знизу-вгору». Метод заснований на усередненні згенерованих графіків випадкового навантаження для даного типу домогосподарств в певний день року. Усереднення проводиться за сезоном та тривалості світлового дня. Далі в кожному інтервалі виділяються робочі дні та вихідні. Незважаючи на певні відмінності, ця робота не розділяє свята, суботу та неділю, щоб уникнути зайвих деталей. Обрані параметри розбиття інтервалів усереднення дозволяють отримати досить компактний набір модельних даних і при цьому зберегти особливості навантаження в різні дні року і години доби. Розглянуто побутові графіки навантаження з різним кроком розподілу дня та основну відмінність такого розподілу. Побудовано моделі для двох типів домогосподарств, які точніше передають спорадичний характер споживання просьюмерів порівняно з типовими графіками навантаження. Усереднені графіки навантаження підходять для моделювання режимів роботи та алгоритмів керування системою генерації і зберігання енергії просьюмерів.
Modeling of prosumer load profiles based on behavioral approach
Keywords: графік навантаження; споживання електроенергії домогосподарств; моделювання навантаження; просьюмер; load profile; household electricity consumption; load modeling; prosumer