Інноваційні продукти фінансового ринку в умовах цифрової економіки - Татаринцева (Курбатова), Юлія Леонідівна; Пушкар, Олександр Іванович; Назарова, Тетяна Юріївна; Осипова, Світлана Костянтинівна (Дніпровський національний університет залізничного транспорту імені академіка В. Лазаряна, 2022)
Метою статті є узагальнення сучасних інноваційних продуктів фінансового ринку та обґрунтування доцільності їх впровадження в умовах цифрової економіки.Для вирішення досліджуваної наукової проблеми використані метод синтезу, аналізу, структурний метод та метод абстрактно-логічного узагальнення.Результати дослідження. В роботі узагальнені інноваційні продукти фінтех ринку України. Обґрунтовано доцільність їх впровадження в умовах цифрової економіки. Виявлено, що на ринку фінтеху України більшість компаній за ступенем розвитку перебувають на стадії початку продажів або масштабування бізнесу й лише кожна п’ята є зрілою; бракує акселераторів, які допомагали б розвиватися компаніям на ранніх стадіях. Доведені основні переваги використання фінтеху в сучасних умовах розвитку економіки України. Фінтех компанії мають унікальні можливості, щоб допомогти оцифрувати ланцюги поставок, увімкнути мобільні грошові агенти і підключити покупців через ринкові майданчики до розрахунку з компаніями; допомогти впровадити фінансові послуги в цифрові платформи та запропонувати портативні переваги, щоб краще розширити можливості цього зростаючого сегменту працівників/постачальників, оскільки електронна комерція та цифрові платформи швидко трансформують нашу економіку. Наукова новизна. Авторами доведено, що в сучасних економічних умовах розвиток ринку інноваційних фінансових технологій зазнає еволюції та стрімкого розвитку. Компанії, що розвиваються у даній сфері, повинні враховувати різні аспекти такої еволюції, у т.ч. перехід до цифровізації всіх сфер бізнесу. У статті обґрунтовані переваги реалізації фінтеху для практичного впровадження підприємствами. Практичне значення дослідження. Розвиток ринку фінтеху є актуальною світовою тенденцією. Фінансові технології (FinTech) є ключовими для глобального зростання фінансів України, а цифрова економіка є новою рушійною силою сталого розвитку та високоякісного зростання економіки. Тому розуміння компаніями переваг використання сучасних інноваційних технологій у фінансовій сфері прискорює їх розвиток у даному напрямку. Розвиток продуктів фінтеху дозволяє компаніям підвищити власну конкурентоспроможність та інвестиційну привабливість на вітчизняному і закордонних ринках.

The purpose of the article is to generalize modern innovative products of the financial market and justify the feasibility of their implementation in the conditions of the digital economy. The method of synthesis, analysis, structural method and the method of abstract-logical generalization are used to solve the researched scientific problem. Research results. The work summarizes the innovative fintech products of the Ukrainian market. The expediency of their implementation in the conditions of the digital economy is substantiated. It was revealed that in the fintech market of Ukraine, the majority of companies are at the stage of starting sales or business scaling, and only one in five is mature; there is a lack of accelerators to help early-stage companies grow. The main advantages of using fintech in modern conditions of development of the economy of Ukraine have been proven. Fintech companies are uniquely positioned to help digitize supply chains, enable mobile money agents and connect buyers through marketplaces to settle with companies; help bring financial services to digital platforms and offer portable benefits to better empower this growing segment of workers/suppliers as e-commerce and digital platforms rapidly transform our economy. Scientific novelty. The authors proved that in modern economic conditions, the development of the market of innovative financial technologies undergoes evolution and rapid development. Companies developing in this field must take into account various aspects of such evolution, including transition to digitalization of all areas of business. The article substantiates the advantages of fintech implementation for practical implementation by enterprises. Practical significance of the research. The development of the fintech market is an actual global trend. Financial technologies (FinTech) are key to the global growth of Ukraine's finances, and the digital economy is a new driving force for sustainable development and high-quality economic growth. Therefore, companies' understanding of the advantages of using modern innovative technologies in the financial sphere accelerates their development in this direction. The development of fintech products allows companies to increase their competitiveness and investment attractiveness in domestic and foreign markets.
Innovative products of the financial market in the conditions of the digital economy
Keywords: економічна діяльність; інформаційні технології; цифровізація; фінансові послуги; ринок праці; fintech; innovative products; technologies; financial market; digital economy