Методичні вказівки до курсового проекту "Розрахунок теплової схеми водогрійної котельні для закритої системи теплопостачання" - Пугачова, Тетяна Миколаївна; Кошельнік, Олександр Вадимович; Круглякова, Ольга Володимирівна; Павлова, Вікторія Геннадіївна (Моделіст, 2023)
Теплопостачання – це складова частина провідної галузі промисловості – енергетики, куди входять електропостачання та газопостачання. Системою теплопостачання називається сукупність взаємозалежних енергоустановок, які здійснюють теплопостачання міста, району, підприємства. Розрізняють місцеве і централізоване теплопостачання. Місцеве теплопостачання орієнтоване на одну або декілька будівель, централізоване – на житловий або промисловий район. В Україні найбільшого значення набуло централізоване теплопостачання. Його основні переваги перед місцевим теплопостачанням – значне зниження витрати палива й експлуатаційних витрат (наприклад, за рахунок автоматизації котельних установок і підвищення їх ККД); можливість використання низькосортного палива; зменшення ступеня забруднення повітряного басейну і поліпшення санітарного стану населених місць. Роль великих центральних промислово-опалювальних котелень у системах теплопостачання поруч із тепловими електричними станціями безупинно зростає. У перспективі їм також належатиме провідне місце у балансі теплопостачання промисловості та житлових масивів. У зв’язку з цим питання проектування центральних теплоджерел, раціоналізація та систематизація технічних рішень у цій галузі, які забезпечують високі економічні показники проектованих установок, набуває підвищеної значущості.
Keywords: методичні вказівки; електрична енергія; газопостачання; промислово-опалювальні котельні; навантаження; вентиляція